Ještě lepší je, pokud na tábor jezdí denně ráno dodávka přímo z pekárny. Takhle to funguje v případě hájenky Černé lesy, která je celé prázdniny v permanenci. „Tři běhy tady máme my, na ostatní termíny ji pronajímáme,“ vysvětlil Jakub Urban z jihlavského domu dětí a mládeže. Aktuálně funguje jako hospodář na letním táboře s detektivním motivem.

„Děti na začátku tábora nastoupily do starého ikarusu, štípli si lístek a dozvěděli se, že jsou členové speciálního policejního týmu. Honíme několik lupičů, kteří kradou významná umělecká díla,“ vysvětlil Urban motiv táboru. Děti tak před sebou mají nelehký úkol. „Myslím, že padoucha nakonec dopadneme,“ věří třeba osmiletý Michal Turek.

V pátek na děti čekal celodenní výlet, během kterého ušly zhruba patnáct kilometrů. „Chtěli jsme najít padoucha. Včera naši agenti zjistili, kde má laboratoř a dneska jsme se tam šli podívat,“ vyprávěl osmiletý Ondřej Jiří Píša. „Utekl před námi, jsme moc hlasití tajní agenti. Objevili jsme ale laboratoř i doutnající ohniště,“ dodala Klára Dočkalová. V šestnácti letech už pomáhá vedoucím s programem.

Jelen na Vysočina festu 2018.
OBRAZEM: Jihlavský svátek hudebních fanoušků opět nezklamal

„Na tábor jezdí děti od první do osmé třídy, ty starší začínají jezdit jako instruktoři a navazují jako vedoucí,“ podotkl Urban. Více než šedesátka dětí se na táboře rozdělila na šest oddílů. Snahou je, aby oddíly byly vyrovnané pro různé soutěže. Starší děti tak pomáhají menším. Jedná se o různé fyzické úkoly a je jich třeba i ve chvílích stesku po domově. „Obavy, že budu bez rodičů, jsem neměl, už nejsem malý,“ řekl ale například dvanáctiletý Kryštof Bém, který je letos na táboře poprvé.

Tábor nedaleko Brtnice není ani zdaleka jediný. Podle údajů krajské hygieny se letos na Vysočině uskuteční téměř dvě stě třicet táborů, kde bude více než dvaadvacet tisíc dětí. „Jedná se o údaje z konce minulého týdne, ale hlásí se nám nové tábory a počet se stále zvedá,“ uvedl Ivo Martin z Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina v Jihlavě.

Hygiena samozřejmě nestihne navštívit všechny. „Je vybráno třicet až čtyřicet procent tak, abychom pokryly co největší počet lokalit,“ vysvětlil Martin a dodal: „Na Vysočině není žádná vyloženě problémová lokalita.“ Kontrolují se tábory, kde se spí ve stanech, i ty, kde jsou děti ubytované komfortněji.

Letos bylo za první dva pracovní dny zkontrolováno deset až patnáct táborů. „Dosud nebyl důvod k uzavření žádné akce. Nachází se závady mírně závažného charakteru v dokumentaci nebo ve stravování,“ potvrdil Martin, že zatím tábory běží bez větších komplikací.

Tohle Jana Šneiderová umí - přistát s padákem přesně na bod o průměru dvou centimetrů.
Jana Šneiderová skáče už od mládí, maminka se o ní stále bojí

To se nedalo říct o tábořišti Kratizna u Hodic na Jihlavsku. Předloni tam ukončila tábor epidemie, kdy děti trápily zažívací potíže a osmadvacet z nich skončilo v nemocnicích. Problém asi byl v kontaminované vodě v táborové studni, ta ale prý byla na začátku tábora dle výsledků rozboru pitná. Nákaza také mohla pocházet ze špatně tepelně upraveného masa.  Naštěstí se jednalo o ojedinělý případ.