VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lesy jsou vyprahlé, houbaři se vracejí s prázdnými košíky

Vysočina – Houby nerostou. Jako nejhorší začátek hlavní houbařské sezony za posledních dvacet let hodnotí letošní suché jaro a počátek léta mykolog Jiří Laštůvka „Kudláček". A ten nějaké houby najde vždycky.

19.7.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Jiří Laštůvka "Kudláček"

„Je moc sucho. Teď se houby nesbírají, ale opravdu hledají, a člověk se hodně nachodí, než vůbec něco objeví. Naposledy jsem našel jednoho křemenáče a pět kovářů, ale jinak nic," konstatoval Laštůvka s tím, že se nyní chystá do lesů na Svratecku, které jsou hlubší, takže by mohly být méně vyschlé.

Na sucho a absenci hub si ale stěžují i další houbaři. Ve Vojnově Městci kvůli tomu vázne tradiční soutěž o prvního nalezeného křemenáče, kterou už po jedenácté pořádá hospodský Jan Malivánek.

„Soutěž jsem vyhlásili někdy ke konci května a od té doby čekáme. Je to ale špatné, 
v lese není vidět vůbec nic, prostě ani prašivka. Těch pár kapek, co v minulých dnech spadlo, to nezachránilo. Je potřeba, aby pršelo alespoň tři dny, jinak nic neporoste," míní hostinský a zakladatel vyhlášené houbařské soutěže Jan Malivánek.

Pravidla dlouholeté vojnoměstecké soutěže jsou jednoduchá. Kdo v novém kalendářním roce přinese prvního křemenáče do hospody U Malivánků, ten vyhrává. „Letos mám pro vítěze připravený speciální houbařský nůž, tak doufáme, že si ho nakonec přece jenom někdo odnese," dodal s úsměvem Malivánek.

V předešlých letech vítězové získali například houbařský košík, atlas hub, nebo třeba kulturu hlívy ústřičné nebo Jidášova ucha k naočkování. „Aby si mohli houby pěstovat třeba doma na zahrádce v pařezu a houbařit tak i z domu," usmál se hospodský.

Sklenice na zavařování hříbků má doma připravené Petra Smažilová z Nového Města na Moravě, ale jejich obsah stále chybí. „Manžel má hrozně rád malé hříbky v kyselém nálevu, ale letos si nejspíš bude muset nechat zajít chuť. Jak nedávno trochu zapršelo, hned jsem byla v lese, ale nic. Našla jsem jenom pár červivých babek a jednu napůl uschlou bedlu, a to nebylo ani na usušení," konstatovala Petra Smažilová.

Meteorologové pro příštích několik dní předpovídají bouřky, které přinesou déšť, ale také vysoké denní teploty přesahující třicet stupňů ve stínu. Tedy počasí, které houbám nesvědčí. „Nejvyšší denní teploty vystoupají k třiceti až třiceti čtyřem stupňům Celsia," uvedla meteoroložka Andrea Petričáková.

Bouřky z vedra houbám s největší pravděpodobností stačit nebudou. „Je potřeba alespoň dva, tři dny jemného deště, aby se dostal i do lesů. Je to tam vyprahlé a těch pár kapek, co zatím spadlo, se okamžitě vsáklo do hrabanky. Dosavadní déšť byl slabý, minulý týden tady napršelo tak sedm, litrů na metr čtvereční, a to je hodně málo," uvedl mykolog Jiří Laštůvka.

Houby rostou málo v celém Česku. „Loni to bylo podobné, houby začaly růst až v srpnu," řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Zatím nejlépe se daří jedlým i méně jedlým holubinkám. Roste například holubinka bukovka, chromová a mandlová. Vedle toho se objevují muchomůrky šedivky, růžovky nebo tygrované, které jsou jedovaté. „Hřibovitých hub roste málo, pokud ano, objevují se hřiby kováře, pravé hřiby a křemenáče. Ale není to plošný růst," uvedl Landa. Ještě méně je podle něj křehutek, hnojníků, kropenatců, hadovek a žampionů.

Autor: Lenka Mašová

19.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační snímek.

Neúspěšná firma zablokovala zimní údržbu Třebíče. Radní vymysleli kličku

Ilustrační foto.

Hattrick Daniela Kavky byl pro Slavoj málo

Boty u cesty, tiší svědkové daleké pouti do Santiaga de Compostela

Třebíč /SERIÁL/ - Chodíte-li opravdu hodně a často, asi se vám občas stane, že se vám boty začnou posléze rozpadat. I obuv má zkrátka své limity a po nějaké době třeba povolí švy, prodře se podrážka nebo se vám ven prodere palec. Stane-li se vám to někde v okolí domova, jednoduše s nimi nějak dojdete, koupíte si nové a ty staré vyhodíte do kontejneru.

Českou chuťovkou roku 2017 je zmrzlina z Kožichovic

Kožichovice – Zmrzlina Eskymáček a Karibik, kterou vyrábí firma z Kožichovic u Třebíče Tipafrost, získala první místo v celostátní soutěži Česká chuťovka. Porota ocenila skvělou chuť smetanového kokosovo-kakaového Eskymáčku a zmrzliny Karibik s rumovou příchutí.

Mladý spolujezdec nehodu nepřežil. Řidič před jízdou pil

Jindřichovice – Tragicky skončila v sobotu před jedenáctou hodinou večer dopravní nehoda v Jindřichovicích u Želetavy.

Želetava neudržela první místo v tabulce

Třebíčsko - Čtyři konfrontace Třebíčska se Žďárskem nabídlo 12. kolo I. A třídy. Částečně úspěšní byli jen fotbalisté Moravských Budějovic, kteří remizovali. Dosavadní lídr z Želetavy, Nové Syrovice a juniorka HFK Třebíč prohráli.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT