Náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky Martin Kukla (ANO) uvedl, že pozitivní vývoj na straně daňových příjmů byl do března. Tehdy ještě byl kraj pětaosmdesát milionů nad plánem. V dubnu se situace zhoršila a velký propad nastal v květnu. „V tuto chvíli nám chybí dvě stě dvacet milionů oproti plánu. Když to srovnáme se stejným obdobím loňského roku, je tam propad o sto šestadvacet milionů korun,“ řekl Kukla.

Radní proto navrhnou zastupitelstvu snížit výdaje o dvě stě čtyřicet milionů. Půjde o kapitolu nemovitého majetku, kde se daří soutěžit stavby o deset až patnáct procent pod projekční cenou a pomohou i úspory, které mají silničáři díky mírné zimě. „Neplánujeme škrtat žádné investice,“ zopakoval náměstek.

Ilustrační foto.
Mladík bez řidičáku sedl v Jihlavě za volant cizího auta. Navíc pod vlivem drog

Kukla odhaduje, že do konce roku bude propad o pět set až sedm set milionů. Kraj je připraven sáhnout na tři sta milionů, které v součtu dělají nezaúčtované peníze z dob blahobytu na účtech.

Radní museli také sestavit výhled rozpočtu na další tři roky, což je však podle Kukly věštění z koule. „Nevíme, jak budeme sestavovat rozpočet na rok 2021,“ podotkl s tím, že nakonec je na příští rok odhadnutý reálný pokles o osm procent a pak každý následující rok dvouprocentní růst.