Dopravní optimalizaci a tarifní integraci pod názvem Veřejná doprava Vysočiny (VDV) schválili v úterý 15. května krajští zastupitelé. Nic tak nebrání vypsání veřejné zakázky na linkové autobusové dopravce, kteří se v roce 2020 zapojí do nového dopravního systému v Kraji Vysočina.

„Nové a účelné uspořádání veřejné dopravy na Vysočině bude respektovat přirozenou dopravní spádovost, umožní lidem pravidelně cestovat levněji a v mnoha lokalitách nabídne více spojů, a to včetně víkendových,“ uvedla krajská mluvčí Jitka Svatošová. Změna se bude týkat nejen autobusů, ale i vlaků. Na oba druhy dopravy by měla stačit pouze jedna jízdenka.

Současný dopravní systém je v kraji využíván už přes třicet let. Cílem změn je nabídnout více spojů v průběhu pracovního dne, třeba i s přestupy, ovšem dispečinkem sladěné tak, aby si autobusy navzájem neujížděly. Naopak bez přestupů musí zůstat páteřní linky regionálních spojů.

Lunetový obraz
Kraj Vysočina dá miliony na obnovu památek

Koncept VDV byl na stole již před deseti lety, ale tehdy byl strukturován jinak a krajské zastupitelstvo ho nepřijalo. Za tím současným stojí hodně práce. „Projekt je přizpůsobený podmínkám Vysočiny,“ zdůraznil krajský radní Jan Hyliš (ČSSD), který se v této oblasti výrazně angažuje.

Základem jsou nové jízdní řády a oběh vozidel. Zástupci kraje už předložili obcím plánovanou podobu jízdních řádů od roku 2020. Hejtman Jiří Běhounek (ČSSD) uvedl, že se starosty byla většinou domluva dobrá, mnoho z nich je ochotno zvýšit dotace, když bude doprava pro jejich obyvatele komfortnější.

Krajský sokolský slet v Třebíči v roce 2012.
VIDEO: Do Třebíče se slétne šest stovek cvičenců Sokola