„Na 13. srpen je stanoven termín prohlídky objektů a areálu, do 28. srpna přijímáme nabídky,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku Martin Kukla.

První objekty byly postaveny v letech 1938 až 1941 a sloužily jako doléčovací zařízení pro wehrmacht, s dalšími stavebními úpravami pak pavilony fungovaly také jako dětská léčebna. Sanatorium se zejména v 50. letech minulého století využívalo k léčbě tuberkulózy, později také netuberkulózních plicních onemocnění a následně i jako léčebna dlouhodobě nemocných.

Cisternové navážení vody do vodojemu ve Vojnově Městci.
OBRAZEM: Životodárnou tekutinu musí do Vojnova Městce dovážet

Před uzavřením dlouhodobě ztrátového provozu, jenž spadal pod novoměstskou nemocnici, činil odhad nutné investice do rekonstrukce zařízení tak, aby odpovídalo současným standardům, 250 milionů korun. Zařízení přestalo fungovat na konci roku 2011, 

Prázdný areál, kde bývalo při plném provozu hospitalizováno až 120 pacientů, o něž se starala stovka zaměstnanců, stále „polyká“ další peníze. Do údržby kraj ročně vkládá přibližně 1,1 milionu korun.

„Každý z pavilonů má vlastní funkční, modernizovanou kotelnu, která je pravidelně i po dobu uzavření areálu servisována. Některé z budov budí dojem, že je personál opustil včera. I v zimě jsou cesty a silnice preventivně protahovány, tak aby v případě nutnosti mohla bezproblémově zasáhnout hasičská technika,“ popsal Martin Kukla.

Poprvé se Kraj Vysočina areál léčebny o rozloze šest tisíc metrů čtverečních zastavěné plochy a necelých 18,5 hektaru ostatní plochy, zeleně, lesních pozemků a komunikací, pro nějž sám nemá využití, pokusil prodat v roce 2013 za 50 milionů korun.

S dalším nabídkami cena klesala, ale všichni zájemci o koupi nakonec od transakce odstoupili. Posledním aspirantem byl letošní výhledový kupec, jenž nabídl 18,15 milionu korun a složil nevratnou třistatisícovou zálohu. Jeho záměrem bylo areál do pěti let zprovoznit a využít pro rehabilitační zdravotnický provoz. Ani tento prodej se však neuskutečnil.

Pouť. Ilustrační foto
V Bystřici se budou bavit na tradiční pouti