V Jihlavě bude letos nový dětský bazén se skluzavkami, který vyšel na téměř čtyři miliony korun. Novinkou bude také používání vratných kelímků. Venkovní areál je již nachystaný na přivítání prvních letošních návštěvníků, které by mělo proběhnout přesně za týden. „Voda je napuštěná, už se temperuje,“ potvrdil Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy, které bazén provozují.

Vše je připraveno i v Přibyslavi, jen voda je zatím studená. „Určitě chceme otevřít v červnu. Potřebujeme, aby voda měla alespoň 21 stupňů,“ řekla vedoucí koupaliště Hana Miluliencová. A podobná situace je v Lukách nad Jihlavou. „Vodu máme asi sedmnáct stupňů, nyní dokončíme zakrývání, zapojíme vytápění a pokud bude vše v pořádku, za týden v pátek nebo v sobotu bychom chtěli otevřít,“ uvedl starosta Viktor Wölfl (STAN).

Módní přehlídka v Telči.
V Telči se s výstavami rozloučili stylově. Módní přehlídkou

Humpolecké koupaliště Žabák by se mělo otevřít desátého června, podle provozovatelů je důležitá teplota vzduchu, která by měla být alespoň pětadvacet stupňů. „S vodou není problém, tu si pak klidně ohřejeme na nějakých 24 nebo 25 stupňů Celsia,“ dodal jeden z provozovatelů koupaliště Jiří Hynek. Tam lidé už letos nenajdou lanové centrum, o které byl nízký zájem.

Na vedra se čeká i v Jaroměřicích nad Rokytnou, lidé by se tam mohli vykoupat v druhé polovině června. První prázdninový den se pak otevře nový biotop v Jemnici. Jedná se o koupání v přirozeném prostředí, vodu čistí místo chloru rostliny a město se nijak netají s tím, že inspiraci našlo v Třešti.

Právě přírodní koupaliště Malvíny mělo otevírat přesně za týden, nebude tomu ale tak. „Termín se určitě posune, minimálně o týden,“ potvrdil třešťský starosta Vladislav Hynk (KDU-ČSL) s tím, že aktuální informace budou na webu a facebooku. Město v minulosti zaznamenalo požadavek na zastínění a tak byly v areálu zasazeny listové stromy, které začnou stín poskytovat už za pár let. Tou dobou už by mohlo být vedle bazénů i nové dětské hřiště, o kterém radnice uvažuje.

Stavební práce pak již finišují na koupališti Polanka v Třebíči. Rekonstrukci skokanského bazénu a dojezdu tobogánu totiž zbrzdily deštivé dni. „Každopádně bychom rádi otevřeli ještě v červnu,“ naznačil šéf koupaliště Jiří Novák. Nejnovější informace hovoří o datu 27. června. Na koupališti budou letos nové šatní skříňky a venku přibude osmdesát příručních sejfů. Zároveň se letos poprvé od roku 2006 zvýšilo vstupné.

Hradební parkán v Jihlavě.
Na parkáně si můžete zahrát deskovky nebo zhlédnout pohádku

Již dnes se každopádně otevře koupaliště v Moravských Budějovicích, i když počasí zatím na koupání úplně není. „Na koupališti bude od 14 do 16 hodin akce s pestrým programem věnovaná dětem,“ informovala ředitelka areálu Miroslava Bendová. Návštěvníci se mohou těšit na jedno nové dětské hřiště.

Meteorologové zatím tropické teploty neslibují. Od pondělí by mělo být denně kolem pětadvaceti stupňů, jasno a pouze s ojedinělým výskytem přeháněk.