Jednou z nich je například hřib, který vyrostl v odhozené láhvi. „Našli ho manželé Benešovi někde u Fryšavy a přinesli mi ho ukázat," prozradil mykolog Oldřich Pojezný.

Češi jsou národem houbařů, což je patrné zejména v pozdním létě a nastávajícím podzimu. „Já sbírám jenom hřiby, nic jiného nepoznám, tak to raději nechávám ostatním," nechal se slyšet pravidelný návštěvník lesů v okolí Kadova Petr Vaněk z Brna, který do této lokality jezdí už patnáct let.

Na Novoměstsku se vyskytuje nyní poměrně hodně hnědých i pravých hříbků. „Já osobně sbírám hlavně opěnky a taky límcovku, což je houba, která v Evropě není dlouho, jen asi sto let. Dostala se k nám z Ameriky a nejdříve rostla ve Francii," vysvětlil Oldřich Pojezný.

Límcovka obří nebo také vrásčitoprstenná roste nejčastěji na čerstvých nerozložených organických zbytcích. Je podobná velkému žampionu a lze ji pěstovat uměle i v domácích podmínkách. „Dá se pěstovat na slámě i někde na zahradě. Je to velice chutná houba, já ji nacházím většinou na dřevěných zásypech. Sbírám je od jara, začal jsem na ně chodit už koncem dubna a rostou pořád," vysvětlil mykolog Pojezný.

Kromě límcovky si znalci hub teď nosí domů také ryzce hnědé, které se vyznačují výraznou vůní po Magi koření nebo další zástupce tohoto druhu. A nepohrdnou ani nejrůznějšími specialitami. „Před nedávnem mi známý přinesl jednu docela kuriózní houbu, jmenuje se hlemýžďovec. Je jedlá a dobrá. Hned jsem ji zkusil," pochlubil se Pojezný.

Většina houbařů ale zůstává raději u klasiky, tedy u hřibů. Mnozí z nich si ale neuvědomují, že jisté nebezpečí číhá i v tomto případě.

„Lidé často sbírají například kováře, ale já je moc neprosazuji, protože každá modrající houba má v sobě zárodky jedu a je potřeba je hodně tepelně upravit, nejméně dvacet minut. Pokud tyto houby připraví venku na kameni, mohou se u nich po následném požití vyskytnout i nežádoucí žaludeční obtíže," varoval Oldřich Pojezný.

Ačkoliv by se podle množství aut na krajích lesa a zástupů lidí v porostu mohlo zdát, že Vysočina je rájem houbařů, není tomu tak.

„Z celorepublikového průměru jsme tak někde ve středu. Daleko větší výskyt hub je ve středních a západních Čechách, tam se dá nasbírat velké množství hub i během půl hodiny," potvrdil Oldřich Pojezný.

„Ale houbařská sezona stále pokračuje, teď zapršelo, což je pro houby velice příznivé. Můžeme se ještě těšit na velkou nadílku hub," dodal mykolog Oldřich Pojezný.