Na Vysočině patří k velmi dobře hodnoceným kempům například zařízení Moře u rybníku Řeka nedaleko Ždírce nad Doubravou, Javořice u Telče nebo kemp Stvořidla u Ledče nad Sázavou.

Podle návštěvníků kempu Moře u rybníka Řeka je zde hlavně moře klidu a pohody. Kemp provozuje Kateřina Zavadilová, která se tam na letní sezonu přesouvá z Prahy. S pochopením se tu setkají majitelé psů i rodiny s dětmi.

Historické unikáty se v neděli 16. července kolem poledne objeví na náměstí v Chotěboři.
Automobilové skvosty let minulých projedou v neděli Chotěboří

Kemp letos vstupuje do desáté sezony. Rekreační areál se již dvakrát probojoval mezi 50 nejlepších kempů v republice a na Vysočině obhájil druhé místo. Lidé si tu nejvíce pochvalují ochotný a milý personál a krásný odpočinek v přírodě obklopené vodou a lesy.

„Moc se mi tu líbí. Hlavně okolní lesy, které prospívají mému zdraví. Příroda je tu ještě taková nezkažená. Jezdím sem pravidelně s dcerou a jejím manželem z Moravy. Přijedou i letos. Je to sice takový primitivní kemp, ale naprosto dostačující. Je tu všechno. Rybník ke koupání, sociální zařízení. V případě potřeby si můžu zajet ke studánce pro pitnou vodu a tak je to nejlepší,“ pochvaluje si dovolenou v kempu Rudolf Mašín z Mladé Boleslavi.

Do kempu také často míří dětské tábory. „S táborem jsme tu byli už loni a letos jsme tu podruhé. Teď tady máme 65 dětí plus vedoucí. Líbí se nám hlavně rybník, který je hned vedle našeho bydlení, takže do něj můžeme při každé příležitosti naskákat,“ přidává se vedoucí tábora ČTU Berounka.

Lidé v kempu oceňují snahu provozovatelů vyjít vstříc rodinám s dětmi. Naleznou tu velký dětský koutek, knihovnu a pravidelné akce. Na 5. srpna si pro dětské návštěvníky připravila provozovatelka překvapení. „Přijede sem dinosaurus. Bude se hýbat a chodit. Nebude chybět ani spousta soutěží, možnost vyhrabat si vlastní fosilii, prohlédnout si pravé zkameněliny nebo zkusit mušku na střelnici,“ doplnila Zavadilová.

Ilustrační foto, alej Žižkovo Pole.
Na start Tour de aleje u Přibyslavi se postaví milovníci sportu a alejí

Turisté, kteří hledají především komfort, zde podle ní to pravé nenaleznou. K „Moři“ jezdí většinou pravidelní hosté. Hledají zde přátelskou atmosféru a osobní přístup. „Už se z nás stal takový rodinný podnik. Jezdí sem především známé tváře. Když někdo přijede jednou, většinou nám říká, že se sem vrátí. A víte, co je skvělé? Že se opravdu vrátí. To mě moc těší,“ dodává Kateřina Zavadilová.

K provozování kempu si odskočila daleko od své původní profese. Vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a přes zimu překládá filmy pro český dabing.

Areál kempu byl postaven již v roce 1935. Kromě ubytování ve stanech lidé mohou využít nabídku dřevěných kajut u pláže s nádherným výhledem na rybník. Další alternativou je i ubytování ve zděném domu v klasických pokojích.

Oblíbené jsou i kempy na Žďársku. Například u rybníka Medlova nebo u rybníka Sykovce ve Třech Studních. Do Tří Studní každoročně míří i Jaroslava Valentová ze Sobíňova. „Jezdila jsem sem s rodiči, teď jezdím s dětmi. Já jsem stanováním „odkojená“, je to moje krevní skupina. Zažili jsme v kempu spoustu dobrodružství,“ zavzpomínala Valentová.

Soutěž na ztvárnění nového památníku na brodském hřbitově vyhrál český sklářský výtvarník a malíř Jan Exnar.
Sloup s rudou hvězdou nahradí Kaple modrého okna