Po posledních rozborech vzorků vody, které hygienici odbírali v pondělí 24. července, není ke koupání vhodný rybník Kachlička u Skály na Havlíčkobrodsku.

Čtyřku dostala Kachlička od hygieniků za masivní výskyt sinic a překročení limitní hodnoty v ukazateli chlorofyl. „Voda není nevhodná ke koupání,“ potvrdila Dana Čejpová z havlíčkobrodského pracoviště Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina informaci ze zprávy, kterou hygienici vydali ve čtvrtek 27. července.

Kachlička nebyla ideálním místem ke koupání ani loni. Také tehdy se tam voda zkazila na konci července. Letos vykazoval tento rybník od začátku sezony zatím jen dílčí nedostatky, ale koupat se v něm dalo.

Ke zhoršení jakosti vody došlo také na Pilské vodní nádrži na Žďársku. Od počátku sezony ji hygienici známkovali dvojkou, teď poprvé jí dali trojku. Také v tomto případě jsou na vině sinice a chlorofyl.

Na Pilské nádrži.
V Medlově stále platí zákaz koupání, o stupeň se zhoršila Pilská nádrž

Nejhůř na celé Vysočině je na tom už druhý týden v řadě rybník Medlov na Žďársku. Tam hygienici jako v úplně první lokalitě na Vysočině vyhlásili už 20. července zákaz koupání a po odběrech vzorků vody v pondělí 24. července se na tom navzdory nepatrně nižšímu množství sinic nic nezměnilo. „Přetrvává masový výskyt sinic a zvýšené množství chlorofylu, hrozí uvolňování toxinů ze sinic. Teplota vody je 18,9°C. Při koupání hrozí akutní poškození zdraví,“ stojí v aktuální zprávě.

Hygienici v pondělí zkontrolovali 19 lokalit na celé Vysočině. Podobně jako zmíněná Pilská nádrž jsou na tom ještě Černý rybník na Jihlavsku a vodní nádrž Sedlice na Pelhřimovsku, také ty hodnotí hygienici trojkou, což znamená, mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, kdy u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže. Po koupání v takové vodě doporučují hygienici osprchovat.

Černý rybník dostává trojku opakovaně od počátku prázdnin, v nádrži Sedlice se jakost vody mírně zlepšila, ještě v polovině července zde byla voda nevodná ke koupání.

Devět lokalit na celé Vysočině má nadále naopak nezávadnou vodu s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. K nim tradičně patří například lom v Horní Cerekvi, vodní nádrž Trnávka a Malý Pařezitý a Velký Pařezitý rybník na Jihlavsku, kde hygienici už třetí rok v řadě udělují za jakost vody výhradně jedničku.

Hodnocení sledovaných lokalit na Vysočině

5 (voda nebezpečná ke koupání – zákaz koupání) – Medlov (ZR)
4 (voda nevhodná ke koupání) – Kachlička (HB)
3 (zhoršená jakost vody) – Černý (JI), vodní nádrž Sedlice (PE), Pilská nádrž (ZR)
2 – Ředkovec (HB), Domanínský, Koupaliště Nové Město, Sykovec, Velké Dářko (ZR)
1 – Břevnická nádrž (HB), Malý Pařezitý, Velký Pařezitý, Malvíny Třešť (JI), lom Horní Cerekev, vodní nádrž Trnávka (PE), Dalešická přehrada – Koněšická pláž, Stejskal (TR), Šiklův mlýn (ZR)