„Zklamání to je hlavně z pohledu dalšího fungování v kraji. Mám tím na mysli že to, co vzniklo, není opravdová koalice, je to pokračující většinová vláda sociální demokracie a podle mě to neodpovídá výsledkům voleb," vyjádřil se na pondělní tiskové konferenci lidovců Kalina s tím, že KDU-ČSL dostala od ČSSD pouze jedinou nabídku, která byla pro lidovce nepřijatelná.

Koalice bude mít v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu pohodlnou většinu 29 mandátů. Sociální demokraté by měli mít v devítičlenné radě kraje pět mandátů, ve volbách druhé hnutí ANO dva mandáty a ODS s koalicí Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu. Lidovci skončí v opozici. „Model, ve kterém má pět z devíti radních sociální demokracie, neodpovídá výsledkům voleb a znamená to většinovou vládu sociální demokracie, akorát s jiným komparzem," zopakoval důrazně Kalina.

V minulých dvou volebních obdobích vládla na Vysočině menšinově ČSSD s tichou podporou komunistů. KSČM za to obsadila placené funkce tří předsedů výborů. Tyto placené funkce předsedů nyní zaniknou.

Vítězem voleb v Kraji Vysočina se stala ČSSD před ANO a KDU-ČSL. Z celkových 45 mandátů v krajském zastupitelstvu jich sociální demokraté získali jedenáct, o šest méně než v minulých volbách. Hnutí ANO má devět křesel a lidovci budou mít stejně jako po volbách v roce 2012 sedm opozičních zastupitelů. V novém zastupitelstvu bude také šest zástupců KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu čtyři a koalice SPD a SPO tři.

Podle krajského předsedy ČSSD na Vysočině Petra Krčála by měla být koaliční smlouva schválena v pondělí 24. října.