„Asi před patnácti lety jsem neprozřetelně pronesla větu, že by se mi líbilo prolétět se v balonu. To bylo po tom, co jsem vystoupila z vyhlídkového letu, což byl neskutečný rámus. A protože mám hodné děti, které si to pamatovaly, tak jsem let loni dostala k narozeninám,“ uvedla Jana Vystrčilová.

Jenže pak nastala otázka, kdo s maminkou poletí. Poukaz byl pro dvě osoby. Její manžel vyhlídkový let balonem odmítl se slovy, že má strach. A tak volba padla na syna Jana. „Je to moje první zkušenost, nikdo jiný letět s maminkou nechtěl, tak jsem to vzal na sebe,“ popsal Jan Vystrčil.

Letiště Henčov.
V září budou znovu debatovat o modernizaci jihlavského letiště

Před letem měli oba smíšené pocity. Nevěděli, co od toho očekávat, ale maminka Jana se těšila. Už jenom proto, že v Telči chodila do školy.

Na akci Balony nad Telčí se po celou dobu existence podílí společnost Balony.cz, která je ve vzduchu jako doma už několik desetiletí. Lety se konají brzy po svítání, mezi šestou a sedmou hodinou ranní a těsně před západem slunce mezi 18. a 19. hodinou.

Před vzlétnutím ještě piloti ověřují vítr pomocí malých balonků. „Vypouštíme je, abychom si ověřili předpověď. Jak rychle a jakým směrem fouká vítr. Pokud by byl vítr příliš silný, tak bychom museli s balony mimo náměstí. Prostor na telčském náměstí je omezený, nedá se tu nafukovat za silného větru, takže bychom si tím poničili nejen balony, ale i ty krásné domy,“ vysvětlil za organizátory Tomáš Stejskal z firmy Balony.cz.

V září se megadres opět vrátí do hlediště.
Fanoušci Dukly chtějí opravit poničený megadres

Během akce v Telči se létá pětkrát, dvakrát v pátek a sobotu a jednou v neděli. „Snad jenom jednou se nám stalo, že jsme za celý víkend v Telči kvůli počasí letěli jenom jednou. Ještě nikdy jsme ale nemuseli akci rušit úplně,“ dodal Stejskal s tím, že vždy letí kolem desíti balonů. Některé vzlétají z náměstí, jiné ze zámeckého parku či od kostela svatého Jána u Krahulčí.

„Ti, kteří chtějí letět z Telče na této akci, se musí hlásit dopředu. Ale létáme tu i jiné lety z Telče, které si u nás může každý individuálně objednat,“ popsal organizátor. Do nejmenších košů se vejdou dva cestující plus pilot, v těch největších koších letí až deset lidí plus pilot.