Na pětatřicetimetrovou ocelovou věž lidé chodí od poloviny loňského prosince, kdy ji představitelé města slavnostně otevřeli. Od té doby se stala i kvůli omezením spojeným s pandemií koronaviru oblíbeným cílem vycházek, kam hlavně v období mezi svátky na konci roku mířily davy Brňanů.

Za rozhlednu zaplatili zástupci města osm milionů korun. „Je to velké ocenění nejen pro všechny, kteří se na projektu podíleli, ale hlavně i pro občany, od nichž historicky návrh z participativního rozpočtu vzešel," okomentoval náměstek brněnské primátorky pro veřejnou participaci Tomáš Koláčný.

Brněnská rozhledna Holedná v obležení lidí.
Uleví se místním? Dojíždějící návštěvníky má na rozhlednu Holedná navést mapa

Rozhledna Rozhledna stojící hned vedle stejnojmenné obory na území Jundrova je nejvyšší vyhlídkovou věží v Brně. Konstrukce má třináct pater a nahoru se zájemci dostanou po 208 schodech.

Nápad na postavení rozhledny u obory Holedná uspěl v prvním ročníku participativního rozpočtu v roce 2017. Tehdy skončila na třetím místě. Její navrhovatelé počítali s dřevěnou, asi dvacetimetrovou věží, kterou by ale v dohledné době přerostly okolní stromy. Projektu se proto pochopili představitelé města a z participativního rozpočtu ho vyčlenili, aby mohla vzniknout vyšší věž, odkud lidem nebudou kazit výhled okolo rostoucí dřeviny.