Zatímco ve venkovním areálu jihlavského akvaparku Vodní ráj přivítali v červnu přes rekordních patnáct tisíc osob, červenec je podstatně slabší. „Minulý týden přišlo asi dvacet lidí a od středy je venkovní areál zavřený. Ale když někdo přijde, rádi ho tam pustíme,“ uvedl Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy, které areál provozují. „O víkendu ale přijdou tropy a budou opět padat návštěvnické rekordy,“ neztrácí však optimismus.

Ještě na konci června přitom nikdo podobný vývoj nečekal. V poslední den měsíce přišlo letos nejvíce lidí do venkovního areálu Vodního ráje, na koupaliště Žabák v Humpolci, v Bystřici nad Pernštejnem, v Pelhřimově, ale třeba i na koupaliště v Moravských Budějovicích. „Návštěvnost je špatná,“ řekla však k současné situaci ředitelka moravskobudějovického koupaliště Miroslava Bendová.

Třebaže byla v Třebíči už od konce května otevřená venkovní část akvaparku Laguna, třebíčské koupaliště Polanka se však letos otevřelo až na konci června. „Provoz jsme z důvodu rozsáhlé rekonstrukce skokanského bazénu a bazénu dojezdu tobogánu zahájili až ke konci června,“ potvrdil ředitel Jiří Novák. Dodal, že první prázdninový víkend se vydařil i na Polance, to byla návštěvnost přes patnáct set lidí.

Starosta Luk nad Jihlavou Viktor Wölfl (STAN) ukazuje, jakým stylem městys získal stamilionový majetek.
Předání stamilionového majetku proběhlo zvláštním stylem

Nyní je zájem o venkovní koupání nulový. Například v Lukách nad Jihlavou ale mají letos první rok hladinu přikrytou speciální folií, která minimalizuje tepelné ztráty. „Máme zaplachtováno a teplota vody je pořád 25 až 26 stupňů. Jakmile vysvitne sluníčko, budeme mít hned osmadvacet,“ slibuje si starosta Viktor Wölfl (STAN). I tam se v červnu koupaliště těšilo velké oblibě, od 9. července je však uzavřené.

Už o den dříve se zavřelo koupaliště v Bystřici nad Pernštejnem. „Bazény jsou sice vyhřívané, ale pokud nejsou splněny všechny tři podmínky - teplo, slunko, teplá voda - tak ani teplá voda není zárukou vyšší návštěvnosti,“ vysvětlil Zdeněk Mašík z Areálu sportu a kultury. Uzavřené je i koupaliště Žabák, tam ale pokračuje alespoň provoz na přilehlých sportovištích.