Na řekách, které spadají do Povodí Vltavy, je situace obdobná. „Jak vyplývá z měření, obecně je na mnoha profilech, co se týče vodních toků, podnormální stav sucha. Pokud jde o vodní nádrže, tak zásobu vody, která je v nich vytvořena, se daří držet na minimálním stanoveném průtoku,“ doplnil Hugo Roldán, mluvčí Povodí Vltavy.

Na několika místech Vysočiny tak mají lidé zakázáno napouštět bazény a zbytečně plýtvat s vodou. „To, že by lidé měli šetřit vodou, vydáváme pouze jako obecné doporučení. Potom už je na vedení obcí a měst, do jaké míry toto doporučení zanesou do svých vyhlášek a jak ho konkretizují,“ řekl Roldán.

Letní slavnosti se v Těchobuzi uskutečnily od středy do soboty.
OBRAZEM: Indiánské léto v Těchobuzi zakončili bubnováním

Třeba v Novém Rychnově na Pelhřimovsku mají problém s vodou už od roku 2015. Od té doby tak v městysi stále hledají nové zdroje pitné vody. „Zákaz zalévání zahrádek a napouštění bazénů u nás stále platí,“ řekla starostka Nového Rychnova Iva Reichová.

Zároveň ale dodala, že obyvatelé zmíněný zákaz nedodržují. „Čím je vody méně, tím je větší spotřeba. Řešit to ale s lidmi nemůžeme. To bychom na to museli mít vyhlášku, abychom je mohli pokutovat a navíc mít pravomoc pokuty vybírat. Dneska je to hrozně složitá věc,“ prozradila Reichová.

S maximálním šetřením pitné vody apelují na své občany také v Kameni, další obci na Pelhřimovsku. „Těžký nedostatek pitné vody jsme zatím přímo nepocítili, ale vodoměry ukazují jasně, že voda ubývá a musí se stále dočerpávat,“ informoval starosta František Hofman.

Obyvatelé obce Kámen by tak měli své zahrádky zalévat minimálně a pokud možno dešťovou vodou nebo vodou z domácích studní. Napouštění svých zahradních bazénů by navíc měli podle tamního starosty omezit.

Vodní nádrže situaci se suchem pomáhají.

„Aktuálně z většiny nádrží pouštíme více vody, než je na přítoku, abychom zachovali život v řekách, aby nedocházelo ke kyslíkovému deficitu a současně, aby se více naředila voda v tocích. Ta totiž s nízkými průtoky ztrácí na kvalitě,“ sdělil Petr Chmelař. Deště, které republiku, a tudíž i Vysočinu, zasáhly v minulých dnech, situaci se suchem nijak výrazně neovlivnily.

„Pořádně zapršelo předminulý čtvrtek, to byly silné deště. Jenže se to nijak neprojevilo, protože, jak je vidět i na mapě, která stavy a průtoky na vodních tocích zobrazuje na webových stránkách Povodí Vltavy, průtok je stále nízký,“ přemítal Roldán.

Humpolecký dixieland.
Na celé léto v Pelhřimově chystají divadlo i koncerty

Krátké přívalové deště situaci vylepší vždy pouze krátkodobě. „Pomohl by dlouhodobější mírný déšť, ten dokáže půda absorbovat. Zato krátké přívalové deště není vyschlá půda schopná vstřebat a situaci na tocích zlepší opravdu jen na pár dní, dokud voda neodteče. Tam, kde jsou vodní nádrže, můžeme vodu alespoň zachytit a dále s ní hospodařit,“ vysvětlil mluvčí Povodí Moravy Chmelař.