Jarní úklid u příležitosti Dne Země 22. dubna se koná pátým rokem. Počet účastníků se za tu dobu ztrojnásobil.

„Je až neuvěřitelné, kolik lidí se zapojilo," neskrýval nadšení Petr Holý, vedoucí oddělení regionálního rozvoje kraje. „Oproti loňsku se vydá sbírat odpadky kolem silnic o dva tisíce dobrovolníků více," dodal koordinátor úklidu.

Kolik tun odpadu se vyveze, se ukáže až po skončení akce. Ta měla původně trvat do pondělí, ale vzhledem k dlouhé zimě se o týden protáhne. Na některých místech Žďárska ještě leží sníh, proto je úklid prodloužen až do 28. dubna. Ještě je tedy čas se přihlásit.

Loni se na Vysočině sesbíralo 90 tun odpadu, letos to bude ještě víc. „Nemám dojem, že by se lidé chovali k přírodě šetrněji," podotkl Holý. Pracovníci jeho oddělení každoročně uklízejí škarpy podél výpadovky z Jihlavy na Žďár nad Sázavou. „Odpadu nasbíráme pokaždé stejné množství. Ale možná je to tím, že jde o frekventovanou silnici. Lidé si koupí v Tescu pití a jídlo a prázdné obaly pak cestou vyhodí z okénka," řekl Petr Holý. „V Rakousku nebo ve Švýcarsku něco takového neexistuje. Když vyhodíte plastovou láhev z okénka auta, najde si vás policie, někdo zkrátka nahlásí vaši poznávací značku," upozornil Holý.

Krajský úřad letos rozdal téměř 17 tisíc pytlů. Každá skupina dostává i reflexní vesty.

Do úklidu se zapojují nejčastěji školy, obce a neziskové organizace. Začínají se však objevovat i firmy. Minulou sobotu se například do úklidu zapojili zaměstnanci jihlavského Bosche. Sbírat odpadky v průmyslové zóně Jihlava Pávov a v městské části Jihlava Staré Hory se jich vydalo osm desítek, včetně rodinných příslušníků. „Během úklidu jsme se zaměřili nejen na veřejná prostranství, lesy a úseky kolem komunikací, ale i na divoké skládky. Výsledkem akce bylo přes 100 pytlů s odpadem o váze okolo 1,5 tuny," uvedl ekonomický ředitel firmy Bosch Hermann Butz.

Desetidenní úklid břehů a koryta Sázavy včera skončil. Zúčastnily se ho desítky dobrovolníků. V letošním čtvrtém ročníku ubylo množství odpadu kolem řeky, i když stále je co uklízet. PET lahve, obaly, igelitové sáčky a tašky, sklo, hygienické potřeby, oblečení, nejen to se povalovalo na březích. „Každým rokem čekáme, kdy přestaneme nacházet pneumatiky. Letos jsme se toho ještě nedočkali, našli jsme jich mnoho. Letošní kuriozitou byla záchodová mísa," uvedla Martina Hupková, manažerka akce Čistá řeka Sázava. „Příjemně nás však překvapil stav přírodní rezervace Stvořidla, který byl ještě loni zoufalý," dodala.