Historické vlaky jsou jednou z tradičních atrakcí zmíněných slavností a velkým lákadlem pro malé i velké návštěvníky. Na všech větších či menších nádražích a nádražíčkách je tento, dnes již unikát, nadšeně očekáván davem dětí i dospělých. Jako bonus přidaly České dráhy i historické vozy zvané Rybáky, které dokonale navodí atmosféru, jakou zažívali cestující v padesátých letech minulého století.

„My jezdíme každý rok, jízda historickým vlakem nás nadchla už dávno. Ale pokaždé si raději zakoupíme jízdenky předem, o tento druh cestování je veliký zájem. Byli bychom neradi, kdyby na nás už nezbylo místo,“ rozesmála se Ivana Nepustilová z Nového Města na Moravě.

Brouci si pod kůrou vyvrtávají chodbičky, živí se lýkem. To však stromu zajišťuje transport vody a živin, takže začne usychat a za nějakou dobu uhyne.
Na Žďársku hrozí kůrovcová kalamita, přispělo k tomu teplé počasí

Tentokrát nebude lokomotiva, která přes Nové Město na Moravě v době Slavností Pernštejnského panství jezdívá, parní, ale „pouze“ dieselová. „My jsme tím vlakem nikdy nejeli, ale chodívali jsme se s dětmi podívat na jeho příjezd a odjezd. Parní lokomotiva přijela vždycky s velkým rachotem zahalena hustým kouřem. Když byly děti malé, říkaly, že je to drak. Jednou jsme si povídali s panem strojvedoucím, který nám vykládal různé zajímavosti, třeba to, že parní lokomotiva má povolenou rychlost padesát kilometrů v hodině, nebo že spotřebuje zhruba padesát metráků uhlí na sto kilometrů,“ popsal Petr Skalník z Nového Města na Moravě. „Ale i na starou dieselovou lokomotivu se půjdeme podívat,“ dodal.

Historický vlak vyjede v pátek 6. července z havlíčkobrodského nádraží v 8.50 hodin. Stavět bude v Přibyslavi, Žďáru nad Sázavou, Novém Městě na Moravě, Bystřici nad Pernštejnem a v Rožné. Do cílové stanice v Nedvědici přijede v 11 hodin. Na zpáteční cestu směr Havlíčkův Brod pak vyrazí v 17 hodin.

Lidé v Rožné a v Bystřici nad Pernštejnem si ale mohou užít i parní lokomotivu, která potáhne historický vlak z Brna. Jeho konečná zastávka nebude v Nedvědici, vlak odtamtud v 11.20 vyrazí do Bystřice nad Pernštejnem, kde nabere síly na zpáteční cestu. Ta odstartuje ve 12.25 a do Nedvědice přijede vlaková souprava ve 12.50.

Pro letošní rok připravily České dráhy také večerní jízdu historického vlaku, jenž sveze lidi z Havlíčkova Brodu, Žďáru nad Sázavou, Nového Města na Moravě, Bystřice nad Pernštejnem a Rožné do Nedvědice na večerní program slavností. Historická motorová lokomotiva vyrazí ve 20.05, v Nedvědici zastaví ve 23 hodin. Odtamtud bude pokračovat na brněnské hlavní nádraží.

Via Ferraty ve Víru.
OBRAZEM: Vírské ferraty lákají malé i velké dobrodruhy

Více o jízdním řádu tady: