VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Guláš z dýně? Chutná prý jako svíčková

Brno – Guláš, polévka, koláč, nebo dekorace. To vše se dá připravit z jedné dýně. V sobotu odpoledne o tom návštěvníky Dýňové slavnosti v Otevřené zahradě v Brně přesvědčili amatérští i profesionální kuchaři. Děti dýně využily pro výrobu podzimních strašidel.

12.10.2013
SDÍLEJ:

Dýňové slavnosti v Otevřené zahradě v Brně.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Dýně, zelenina, kterou kdekdo pěstuje na svém kompostu. Podle amatérské kuchařky Hany Rambouskové končí nejčastěji v kompotu. „Lidé neví, co všechno se z ní dá udělat. Přitom je tolik možností," ukazovala své nápady na zpracování Rambousková. Její slova potvrdila i návštěvnice Milada Machová. „Dýni jsem vždy jen zavařovala. Tady jsem až viděla, že se dá připravovat jinak," pochvalovala si Brňanka v důchodu.

Rambousková se svou rodinou pořádá každý rok tak zvanou dýňovou zabijačku. „Místo prasete, rozporcujeme obrovskou dýni a uděláme z ní vše, co nás napadne," popsala. Na dýňové slavnosti se rozhodla návštěvníkům předvést některé ze svých receptů. Nabídla jim dýňový guláš a špízy se sójovým masem.

„Chutná to trochu jako svíčková, jen mi k tomu chybí knedlík a maso," ohodnotil dýňový guláš Brňan Martin Křistek. Jeho přítelkyně si nejvíce pochutnala na koláči s dýňovou marmeládou od amatérské cukrářky Barbory Ambrůzové. „Jsem na sladké, proto mi tak chutnal," řekla Zuzana Kopečná.

Zatímco dospělí ochutnávali dýňové pokrmy, děti za pomocí lektorky vyráběly z dýní bubáky. „Máma nám uřezala vrch dýně. My jsme jí vydlabali a teď do ní vyřežeme oči a pusu, aby svítila," popsali výrobu sourozenci Kuba a Honza z Brna. Nejhezčí bubák dostal od organizátorů malý dárek.

Podzimní dýňovou slavností ukončila Nadace partnerství první rok provozu výukového hřiště Otevřená zahrada. „Na návštěvníky se budeme těšit zase v dubnu," dodala mluvčí nadace Monika Urbášková.

Autor: Michaela Římanová

Vaříte rádi dýňové pokrmy?

Ano

78 %

Ne

22 %

Hlasovalo: 9

Anketa byla ukončena

12.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Ani hrozba vězení šoféra neodradila

Komunální odpad. Ilustrační foto.

Kolik lidé příští rok zaplatí za popelnici. I to se bude řešit na zastupitelstvu

Zámek v Jaroměřicích voní Vánocemi

Jaroměřice nad Rokytnou – Davy návštěvníků od sobotního dopoledne mířily na otevřený zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou. Po celý víkend tam probíhá akce s názvem Vánoce na zámku.

Čas klidu lze prožít ve vinohradu s cimbálovou muzikou

Kojetice – Už z několika hroznových odrůd, kterým se daří na sádecké vinici u Kojetic, vzniklo víno. Čiření a filtrace jsou u konce. A ochutnat je bude možné už před Vánocemi. Tamní vinohradník Lubomír Lampíř zve na košt mladých i starších vín. „Z letošního ročníku už ochutnáme Sauvignon, Solaris a také Müller Thurgau,“ potvrdil kojetický vinař.

Rumuni klátili značku a pošťák házel balíky: prohlédněte si nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 8. prosince 2017.

Chaos v autobusech skončí až v lednu. Chybující úředník nedostane prémie

Třebíč – Ještě po celé Vánoce a nejspíš i počátkem příštího roku budou cestující v Třebíči zmateně pobíhat a hledat, odkud jim odjíždějí jejich autobusy na regionálních linkách. Zda je to z autobusového nádraží, nebo ze sousední Sucheniovy ulice.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT