Dýňový svět manželé Pipkovi otevřeli v pátek 27. září. „O víkendu přišlo opravdu hodně lidí, to bylo moc fajn,“ pochvalovala si spolumajitelka statku Jaroslava Pipková. Zájemci sem mohou zavítat ve všední dny od 14 do 18 hodin a během víkendů a svátků je otevřeno už od 9 hodin.

Děti i dospělí mohou obdivovat pyramidy z dýní a nejrůznější dýňové dekorace. Malí návštěvníci se pak mohou vyřádit v bludišti z klád, slámovém bazénu, hradech ze slámy a na spoustě dalších atrakcí. „Nejpopulárnější je určitě slámový bazén. Letos jsme ho navíc trošku zvětšili a vylepšili,“ prozradila Pipková.

Novinky si Pipkovi připravili i v nabídce samotných dýní, které si mohou zájemci koupit. „Zkusili jsme letos pěstovat i několik nových druhů. Moc se nám ale neurodily a myslím, že budou za chvíli vyprodané. Dýní na halloweenské dekorace a hokaido na jídlo ale máme hodně,“ ujistila farmářka.

Ačkoliv statek opět září oranžovou barvou, s úrodou Pipkovi spokojení nejsou. „Urodilo se nám hodně dýní, ale zmíněných speciálních druhů bylo hrozně málo. Letošní rok není úplně pěstitelsky příznivý. Některé začínají nasazovat na plod až teď, ale to už je samozřejmě pozdě,“ posteskla si Pipková.

Farmářské trhy na Vysočině.
Farmářské trhy v některých městech končí, vadí kamenné konkurenci

Dýňový svět vyrostl na statku už podeváté. „Začínali jsme v roce 2010, kdy jsme se rozhodli pěstovat dýně. Vyzkoušeli jsme, jestli nám tady porostou, osvědčilo se to, a tak jsme je jezdili prodávat na trh a pak jsme je začali prodávat i tady u nás. Chtěli jsme však, aby to mělo i nějakou přidanou hodnotu a lidé měli za čím jet, rozhodli jsme se proto vytvořit dýňový svět,“ vzpomínala Pipková.

Zázemím pro oranžový svět se stala rozlehlá zahrada statku. „Postupem času se to rozkřiklo, lidé k nám začali jezdit a teď už nesmíme žádný rok vynechat,“ řekla s úsměvem Pipková. Dýně ale spočítané nemají. „Víme, že jich jsou tisíce, ale kolik jich je přesně, nevíme,“ dodala.