Dočasné zjednosměrnění zmíněných ulic přestane platit po dokončení stavby nové kruhové křižovatky u pelhřimovského kina Vesmír. „Vzhledem k tomu, že termín uzavírky končí 20. srpna, bude nová okružní křižovatka otevřena 21. srpna. Obousměrný provoz, neboli původní dopravní značení v Solní a Tylově ulici, začne tedy platit od 21. srpna,“ upřesnila informaci Andrea Unterfrancová z odboru informačních a komunikačních technologií Městského úřadu Pelhřimov.

Kontrola vody na sedlické vodní nádrži.
Voda se podle očekávání zhoršila, platí čtyři zákazy koupání

Fakt, že se dopravní značení v těchto ulicích vrátí do původní podoby, někteří podnikatelé, kteří mají ve zmíněné lokalitě provozovny, vítají. „Zjednosměrnění této ulice mělo a má obrovský vliv na naše podnikání. Za půl roku nám to značně snížilo počet zákazníků. Málo kdo si sem našel cestu. I dodavatelé měli problém dojet sem se zbožím. Kolikrát zoufale volali a po třičtvrtě hodiny sem dorazili za pomoci naší navigace. Tak si říkám, že když nedojede dodavatel se zbožím, tak co teprve udělá zákazník. Ten zvolí nějakou jednodušší variantu,“ komentoval aktuální situaci Luboš Šiler, majitel prodejny Elpos elektro.

Některým ale přišlo zjednosměrnění Tylovy ulice vhod. „Provoz je teď v těchto ulicích klidnější, přehlednější, a navíc tu vznikla nějaká další parkovací místa, kterých je v Pelhřimově velký nedostatek,“ řekl již dříve Jan Janeček z tamní prodejny Delishop.

Majitel nedalekého elektra však v této výhodě vidí háček. „Většinou nastalo to, že si tu řidiči v 7 hodin zaparkovali a odjeli až v 16 hodin, takže moc volných míst tu stejně nebylo,“ pokrčil rameny Šiler.

Jednosměrky v ulicích Mikuláše z Pelhřimova a Friedova, které v Pelhřimově zavedli z důvodu plánovaného překopu Friedovy ulic přechodem parovodu firmy IROMEZ v daném místě, však už do budoucna zůstanou.

Zdeněk Prokeš, majitel řeznictví, které právě v ulici Mikuláše z Pelhřimova sídlí, je se zachováním jednosměrného provozu spokojený. „To už jsem chtěl před deseti lety, aby ulici Mikuláše z Pelhřimova zjednosměrnili. Takže jsem rád, že to takhle zůstane,“ pochvaloval si Zdeněk Prokeš.

Dodal také, že se provoz ve zmíněné ulici po jeho zjednosměrnění navíc poměrně zklidnil. „Když tu byl obousměrný provoz a lidé parkovali podél silnice, tak tu lítala zrcátka. Teď se nechá parkovat po obou stranách silnice a auta, která tu projíždí, se sem krásně vejdou. Zdá se mi také, že je to tu bezpečnější,“ popsal Prokeš ještě nedávnou situaci v ulici s tím, že i jeho zákazníci, kteří teď před prodejnou lépe zaparkují, jsou spokojenější.

Na druhou stranu ale nesouhlasí se zachováním upraveného dopravního značení na křižovatce s ulicí Pod Náspem. „Dopravní značení na křižovatce, která je na konci této ulici, by ale chtělo vrátit do původního stavu. Říkal jsem to i policistům, kteří tady byli. Na této křižovatce jsem zažil různá značení. Řešení, kdy hlavní silnice vede od autobusového nádraží k hasičárně, by bylo podle mě nejlepší. A řekl bych, že i pro hasiče a autobusy to takhle bylo kdysi udělané,“ přemítal Prokeš.

Rekord Jiřího Pruši.
OBRAZEM: Když máš 500, chceš 1000, říká sportovní pilot Jiří Pruša