VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Dovednost žáků představil tradiční Gastroden

Velké Meziříčí – Čtyřicátý ročník Gastrodne - akce, kterou pořádá Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí - se opět těšil velkému zájmu návštěvníků. Ti přišli obdivovat především um žáků školy i jejich učitelů.

11.10.2017
SDÍLEJ:

Gastronomická výstava nabídla mimo jiné ukázku cukrářských výtvorů, studených mís i slavnostních tabulí.Foto: Deník / Nedělková Jana

„Chodím sem už pravidelně. Sama s oblibou peču, teď hlavně v poslední hodně populární muffiny, cupcaky nebo makronky. Takže se tady ráda inspiruji. A samozřejmě i tiše závidím, protože to, co tady vystavují, já sama v kuchyni rozhodně nezvládnu,“ nechala se slyšet Kamila Horká z Velkého Meziříčí.

Právě nejrůznější cukrářské výtvory lákaly návštěvníky asi nejvíce – k vidění byly mimo jiné klasické velké dorty k nejrůznějším příležitostem, pestrobarevné cukroví, zákusky, zmiňované makronky i cupcaky. Gastronomická výstava nabídla i ukázku slavnostních tabulí, na nichž dominovaly hlavně studené mísy - například s masem, uzeninami, zeleninou či mořskými plody. „Je to pastva pro oči, ještěže jsem už jedl,“ prohlásil se smíchem Miroslav Homolka z Velké Bíteše.

Občerstvit se návštěvníci mohli v kavárně nebo restauraci, kde okusili menu v režii žáků pořadatelské školy. Zdravou variantu pokrmů nabídla zájemcům velkomeziříčská kavárna a bistro Termoska, jež měla na akci také svůj stánek. „Specializujeme se na vegetariánskou, veganskou a bezlepkovou stravu. Tady na Gastrodni nabízíme například raw kuličky, ty se tvoří za studena z datlí, dále se tam přidávají třeba arašídy, mrkev, kokos nebo mák,“ popsala Monika Machátová, jedna z provozovatelek Termosky.

V nabídce byly rovněž bezlepkové slané koláče, takzvané quiche, hummusy, tedy pomazánky z rozmixované cizrny a dalších přísad, nebo bezlepkové dezerty. „Pokud se někdo rozhodne, že se bude stravovat vegetariánsky nebo vegansky, měl by si uvědomit, že nejde o žádnou dietu, ale o životní styl. Spoustu potravin, které lidé běžně jí a znají je, veganské či vegetariánské jsou. Jen si to lidé neuvědomují,“ vysvětlila Monika Machátová. Kavárna a bistro Termoska je na velkomeziříčském náměstí v provozu zhruba čtyři měsíce a na nezájem návštěvníků si rozhodně stěžovat nemůže.

Na středečním Gastrodni mohli příchozí využít i bohatý doprovodný program. Obdivovat bylo možné kromě jiného i podzimní výstavu, zhlédnout ukázku vaření, cukrářskou soutěž nebo se zúčastnit degustace vína. Zájemci o studium zase mohli využít možnosti prohlédnout si školu a informovat se na vše potřebné.

Autor: Jana Nedělková

11.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Škoda Octavia - Čína
AUTOMIX.CZ
22

Tohle opravdu není Superb. Škoda v Číně prodává jednu zvláštnost

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se sešel s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech
14

Dvě třetiny osobností regionů nejsou spokojeny s výsledky voleb

Vedoucí trio o víkendu nezaváhalo

Vysočina – V duelu dvou exdivizních týmů uspěla Bystřice, a udržela se tak ve vedení krajského přeboru.

Neúspěšná firma zablokovala zimní údržbu Třebíče. Radní vymysleli kličku

Třebíč - Zimní údržba ulic v Třebíči v posledních letech rozhodně neplyne hladce. Potíže nekončí ani letos. Zima je za dveřmi a radní mají honičku, aby úklid sněhu a namrzlých chodníků zajistili. Museli zvolit krizový scénář.

Hattrick Daniela Kavky byl pro Slavoj málo

Vysočina – Hned tři derby mělo na programu 12. kolo divize D. Žádný z domácích týmů se ale neradoval z výhry.

Boty u cesty, tiší svědkové daleké pouti do Santiaga de Compostela

Třebíč /SERIÁL/ - Chodíte-li opravdu hodně a často, asi se vám občas stane, že se vám boty začnou posléze rozpadat. I obuv má zkrátka své limity a po nějaké době třeba povolí švy, prodře se podrážka nebo se vám ven prodere palec. Stane-li se vám to někde v okolí domova, jednoduše s nimi nějak dojdete, koupíte si nové a ty staré vyhodíte do kontejneru.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT