V úterý dopoledne totiž probíhala na Havlíčkobrodsku na této silnici od Štoků až po Golčův Jeníkov jedna z největších dopravně bezpečnostních akcí, do které byl zapojen mimo jiné i policejní vrtulník.

„Naším cílem je především prevence. Řidiči na této silnici často riskují, nerespektují sníženou rychlost a předjíždí na plné čáře," říká vedoucí dopravního inspektorátu Havlíčkův Brod David Hospodka a rozjíždí se Octavií od obce Květnov směrem na Štoky. Během pár vteřin na tachometru vyskočí maximální povolená rychlost v tomto úseku a policisté se zavěšují za před námi jedoucí vozidlo, které jede dle předpisů.

Moderní vybavení

„Dnešní akce je opravdu masivní. Řidiči o nás vědí, takže jsme neřešily žádné větší přestupky až na drobné prohřešky v technickém stavu," pokračuje Hospodka. Ten dodává, že vrtulník monitoruje celý padesátikilometrový úsek na Havlíčkobrodsku, na kterém dopravní akce probíhá. „Kolegové mají k dispozici nejmodernější kameru, kterou dokáží zaměřit vozidlo až na dálku několika kilometrů. Jakmile by například zaregistrovali nějakého řidiče, který předjíždí, kde nemá, okamžitě dají pokyn motohlídce," vysvětluje Hospodka.

Má pravdu v tom, že všichni řidiči jedou zcela ukázněně a dodržují i padesátikilometrovou rychlost v úseku rekonstrukce silnice u Štoků.

„Nová Octavie je v provozu od začátku letošního roku, přičemž máme najeto okolo sedmi tisíc kilometrů. Pod kapotou se přitom skrývá zhruba 180 koní, automatická převodovka a pohon na všechny čtyři kola. Octavie má přední i zadní kameru, pomocí které měříme rychlost a nahráváme video," upřesňuje Hospodka. Po chvíli se opět vracíme zpět na autobusovou zastávku u Květnova, přičemž policisté během jízdy nezaznamenali jediný přestupek.

„V loňském roce jsme řešili na Havlíčkobrodsku 690 dopravních nehod, přičemž podle statistik se každá sedma nehoda stala právě na této silnici," uvádí krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Ta dodává, že do akce bylo zapojeno deset policejních automobilů, jeden motocykl a vrtulník. Policisté přitom zastavují jedno auto za druhým. „Netušil jsem, že tu probíhá nějaká policejní akce. Moc často sem nejezdím," říká řidič Petr v bílé Škodovce, kterou policisté kontrolují. Ten má však naštěstí vše v pořádku a po chvíli tak odjíždí. „Hlídky podobným způsobem vyjíždějí v okrese každý den. Nejčastěji přitom zastavíme na nějakém místě a měříme rychlost," uzavírá Hospodka.