„Za sebou máme již výběrové řízení na dodavatele zakázky. Smlouva s vítězem by měla být podepsána, zhruba tak do čtrnácti dnů by se začalo stavět a realizace trvá čtyři týdny," informoval starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid. Hřiště s celkem devíti stanovišti se bude nacházet v lokalitě Kunšovec. „Otevřeme v srpnu, nebo se začátkem školního roku," upřesnil ještě Necid.

Městu se podařilo získat na vznik hřiště krajskou dotaci. Velkomeziříčští radní si od investice slibují zpestření nabídky sportovního a volnočasového vyžití pro místní občany. Prostřednictvím areálu pro nový rekreační sport chtějí podpořit také rozvoj cestovního ruchu.

Pořizovací cena je oproti původně plánovaným 380 tisícům o 100 tisíc korun nižší. Kromě zařízení a pomůcek pro házení létajícího talíře na jamky, jež tvoří většinou do země zabetonované ocelové koše, bude z přidělených finančních prostředků hrazen nákup laviček nebo nádob na odpadky.

„Na pozemku nedojde k žádnému kácení stromů. Pro discgolf je naopak lepší, když se hráči potýkají s přírodními překážkami typu dřevin, keřů či například vodních ploch i toků," vysvětlil velkomeziříčský místostarosta Josef Komínek. V trávníku se pouze vyřízne plocha na kus umělé trávy sloužící jako odpaliště.

Disky k zapůjčení

Speciální disky budou za vratnou zálohu k vypůjčení v restauraci u fotbalového hřiště U Tržiště a v informačním centru města. „S frisbee jsem házela v životě asi jen dvakrát. Uvidíme, jak mi to půjde, až se budu muset trefovat do koše," uvedla Monika Sedláková z Meziříčí.

Discgolf je sportem pro celou rodinu, tedy od nejmenších dětí až po seniory. Jeho princip vychází z klasického golfu, místo hole a míčku ale discgolfista používá plastové disky různých velikostí a hmotností. Po prvním výhozu hráč pokračuje z místa, kde se disk zastavil, a hází, dokud netrefí koš. Ten, jenž dohraje celé hřiště s nejnižším počtem hodů, se stává vítězem.

„Další koše pro discgolf budou mít žáci k dispozici před základními školami. Jejich pořízení není zahrnuto v dotaci a zaplatí je město," doplnil starosta Necid.