Právě těmto drobným živočichům se Vyskytenští, a to především děti z tamní základní školy, snaží s úspěšným přesunem přes pro ně nebezpečnou silnici pomoci. „Byly roky, kdy jsme v tuto dobu žáby přenášeli, ale letos to tak zatím nevypadá,“ řekla učitelka ze Základní školy a Mateřské školy Vyskytná Jiřina Jonášová.

Žáby se totiž do svých rodných rybníků začínají přesouvat v době, kdy noční teploty neklesnou pod čtyři stupně Celsia. „Musí se oteplit, aby žáby vylezly a šly se množit. Ono to chce ale i několik nocí za sebou bez mrazu a pak se snad už vydají na cestu. U nás ve Vyskytné je zatím ještě zima. Jsme trochu výš než například Pelhřimov, a navíc nás tu chladí Křemešník,“ přemítala Jonášová o aktuální teplotě ve Vyskytné.

Rákosníčkovo hřiště, ilustrační foto.
O místě pro Rákosníčkovo hřiště je téměř rozhodnuto

Největší tah obojživelníků je v noci. „Žáby se na svou pouť více méně vydají jako jeden muž a pak jsou na silnici vidět desítky mrtvolek, pokud se to nepovede. Jedno auto přejede sem, druhé tam, a je z toho vyloženě žabí masakr,“ popsala Jonášová, kvůli čemu žáby v těchto dnech s dětmi vyhlížejí.

Silniční úsek kousek od Vyskytné, který se pro obojživelníky stává nejnebezpečnějším místem jejich dlouhé cesty, je od roku 2016 označen oficiální dopravní značkou Pozor žáby. Upozornit v tomto úseku na migrující žáby se snaží i zmínění školáci z Vyskytné, kteří vyrábí vlastní dopravní značení. „Značky upozorňující na žáby budeme s dětmi určitě zase vyrábět. Značky pak umístíme po obou stranách silnice kousek za ves a z druhé strany od hájovny,“ informovala Jonášová.

Zapojit se mohou i ostatní

Děti ze základní školy se do ochrany obojživelníků snaží zapojit i místní. „Až se oteplí, vyvěsíme na zastávku, obchod a mimo jiné také k cestě u rybníka plakátky s telefonním číslem, aby nám lidé, kteří zachytí pohyb žab, dali vědět,“ prozradila Jonášová.

Cesta kolem vyskytenského Koupaliště je navíc místem častých procházek. „Všimla jsem si, že rybník ještě v uplynulých dnech nebyl napuštěný,“ upozornila učitelka na možnou překážku v rámci očekávaného přesunu žab.

„Koupaliště vypouštíme před každou zimou, ale tentokrát se to trochu zpozdilo. Koupaliště jsme nechali vymrznout, abychom zajistili lepší kvalitu vodu a v létě se tu dalo koupat. Teď už je ale rybník z poloviny napuštěný,“ vysvětlil starosta Vyskytné Tomáš Koch.

Na pomoc obojživelníkům se školáci z Vyskytné vydávají hned z rána. „Když na to přijde a je pěkné počasí, tak za obec vyrazí i celá škola. Technický problém ale je, že žáby přecházejí přes noc, takže to chce vyjít hned brzy ráno. Někdy tak jdeme žáby přenášet s partou pěti dětí, které do školy dorazí dřív,“ řekla Jonášová.

Ema Hodulíková, Pelhřimov, 26. 3. 2018, 3 280 g
Podívejte se na další krásná miminka a hlasujte v anketě