„Abych pravdu řekl, úplně všechno jsem přesně nevěděl, děti mě musely poučit. Už je to přece jenom dost dlouho, co jsem se v televizi koukal na večerníčky,“ smál se Pavel Šiler s Tišnova, který se vydal navštívit technickou památku u Hamrů nad Sázavou s celou rodinou.

Dopravu ve Velkém Meziříčí komplikuje úplná uzavírka mostu na krajské silnici druhé třídy číslo 602. Silnice tam je neprůjezdná od pátku 4. srpna.
Provoz ve Velkém Meziříčí ztěžuje stavba mostu

Děti se při celodenním programu setkaly se svými oblíbenými hrdiny. Přítomni byli třeba Křemílek a Vochomůrka, Ferda Mravenec, Spejbl a Hurvínek nebo Maxipes Fík. Malí návštěvníci si rovněž mohli zasadit semínko, zatlouct hřebík, vodit loutky, nebo vybírat ty správné suroviny do dortu. Lépe než Pejsek s Kočičkou. 

A protože akce se odehrávala ve Šlakhamru – technické památce ve správě Technického muzea Brno, ani tentokrát nemohli chybět kováři, takže ze dvora i z hamerny se opět ozýval buchar poháněný vodním kolem či klasická ruční kladiva. Kování mohly děti nejenom přihlížet, ale pod dozorem kovářů a vybavené koženými zástěrami a ochrannými brýlemi si samy mohly vyzkoušet, jak je těžké ohánět se kladivem. I když jen malým. „Dceru to očividně chytlo, zrovna se ji snažíme přemluvit, aby už uvolnila místo dalším dětem, které si to také chtějí zkusit,“ prohlásila s úsměvem Petra Skalníková z Nového Města na Moravě.

Zdroj: Lenka Mašová

Tradiční hamernictví se v oblasti udrželo až do 17. století, aby pak byl na opuštěném vodním náhonu šlakhamerského hamru vybudován mlýn, který fungoval až do druhé světové války. Posledními hospodáři byla mlynářská rodina Brdíčků, proto se objektu dlouhá léta poté říkalo Brdíčkův mlýn. Velkým lákadlem dnešní expozice v zrestaurované památce je vodním kolem poháněné hamerské kladivo a jeho příslušenství, na kterém právě při speciálních akcích, které se konají několikrát do roka, pracují kováři. 

Účastníci Metrostav Handy Cyklo Maratonu projeli Vysočinou.
Účastníky cyklomaratonu ve Žďáře osvěžil déšť