Během úplné uzavírky D1 se menší auta budou ve směru na Prahu vracet na D1 až u Lokte na 66. kilometru. Kamiony budou zavřený úsek D1 objíždět mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Humpolcem. "Všechny řidiče prosíme především o dodržování stanovených objízdných tras a rychlostí," uvedla mluvčí.

Dělníci budou bourat nadjezdy na kilometru 83,2 a 88,4. Jejich přestavba je součástí rekonstrukce dálnice s rozšířením vozovky o 75 centimetrů na obou stranách.

Během přípravných prací bude firma mimo jiné budovat mostní opěry obou nadjezdů. "Uzavřeny budou předmětné nadjezdy a zpevněné krajnice po obou stranách D1," uvedla Štočková. V pátek v noci bude doprava v obou směrech stažená do jednoho jízdního pruhu. Směrem na Brno bude toto omezení mezi Loktem a Humpolcem, ve směru na Prahu od Humpolce po exit 75 Hořice.

Ilustrační foto
Na Vysočině zůstává pravá chřipka

Po uzavření dálnice od sobotních 19:00 budou vozy s hmotností nad 12 tun jezdit v obou směrech mezi exity Mirošovice a Humpolec po silnici I/3, dálnici D3 a silnici I/19. Pro menší auta povede ve směru na Brno objízdná trasa od exitu 81 Koberovice přes Jiřice do Humpolce. V opačném směru budou jezdit z Humpolce okolo Ledče nad Sázavou a po silnici II/150 k D1 u Lokte. Objízdné trasy budou podle mluvčí vyznačené.

V neděli od 09:00 bude v obou směrech D1 obnovený provoz jedním jízdním pruhem a po poledni dvěma pruhy.

Opravy téměř devítikilometrového úseku D1 mezi Koberovicemi a Humpolcem zahájilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) loni na podzim. Zakázku za 1,097 miliardy korun bez daně bude Eurovia CS provádět do listopadu 2021.

Rekonstrukce D1 mezi Prahou a Brnem bude letos pokračovat na sedmi úsecích měřících v součtu 71 kilometrů. Na konci letošního roku by mělo být hotovo 127 kilometrů dálnice, přibližně 80 procent z celkové délky.