Dělníci budou bourat mosty na 152,5 a 153,6 kilometru. Dálnice kvůli tomu bude od sobotních 19:00 zcela neprůjezdná mezi exity 146 Velké Meziříčí - východ a 153 Lhotka. Auta tam budou podle předpokladu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jezdit po objízdných trasách do 09:00 v neděli. ČTK to sdělil mluvčí ŘDS Jan Rýdl.

"Pro úplnou uzavírku byla vybrána noc ze soboty na neděli z důvodu velmi nízkých dopravních intenzit," uvedl mluvčí. Mosty nad dálnicí půjdou k zemi, protože nemají odpovídající šířku. Objízdná trasa ve směru na Prahu povede mezi exity Lhotka a Velké Meziříčí. Směrem na Brno se budou řidiči na D1 vracet až ve Velké Bíteši, a to kvůli uzavření části mimoúrovňové křižovatky na dálnici u Lhotky.

Částečně omezena bude průjezdnost tohoto úseku D1 už v sobotu od 13:00. Ve směru na Prahu budou auta jezdit v jednom pruhu vedeném v protisměrném pásu dálnice. Na Brno budou průjezdné dva pomocné pruhy. Ve stejném režimu bude doprava vedena od nedělních 09:00 do 15:00.

Jednu z nejčasnějších jarních hub lze připravovat na několik způsobů. Kdo pohrdne klasickou smaženicí, může si pochutnat třeba na kloboučcích smržů naplněných masovou směsí.
Zimní houby střídají jarní. Dejte si nadívané smrže

Po úplném uzavření dálnice bude ve směru na Prahu objízdná trasa vedena z exitu Lhotka po silnici II/390 na silnici II/602 k exitu Velké Meziříčí - východ. Směrem na Brno budou auta uzavřenou část dálnice objíždět po silnici II/602. Z Velkého Meziříčí po ní pojedou až do Velké Bíteše, kde se po silnici I/37 dostanou k dálniční křižovatce na 162. kilometru D1.

Rekonstrukci dálnice mezi sjezdy Velké Meziříčí - východ na 146. kilometru a Lhotka na 153. kilometru zahájilo ŘSD letos 17. března. Stavební práce budou stát 698 milionů korun bez daně a potrvají do srpna 2018. Provádějí je firmy Colas CZ a Inženierske stavby.