Zatímco čísla o počtech voličů budou známa až po sečtení všech hlasů a volebních okrsků, což by mělo být v sobotu ve večerních hodinách, další data jsou jasná už v tuto chvíli. „V Kraji Vysočina se bude volit v 1 137 okrscích, pro převzetí výsledků hlasování od okrskových volebních komisí vytvořil Český statistický úřad na Vysočině 26 přebíracích míst,“ uvedla mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Petra Báčová.

Jak doplnila Alena Kuchařová z Krajského úřadu Kraje Vysočina, volby se uskuteční ve všech 704 obcích na Vysočině. „Z tohoto hlediska se prezidentské volby od sněmovních lišit nebudou. Změnou ovšem je, že nám na krajském úřadě při přípravě voleb odpadla registrace kandidátů,“ připomněla Kuchařová.

Ilustrační foto.
Na silnicích Vysočiny loni zemřelo 29 lidí. Nejméně za poslední tři roky

Při sněmovních volbách loni v říjnu byly nejrychleji na webu volby.cz zveřejněny výsledky z volebního okrsku Horní Myslová na Jihlavsku. Ty se na zmíněné webové stránce objevily už 28 minut po uzavření volebních místností, což bylo v sobotu 21. října ve 14 hodin.

Nadcházející první kolo voleb prezidenta by mělo být při sčítání výsledků v okrskových volebních komisích méně náročné, ale sčítání hlasů a předání výsledků do přebíracích míst mohou komplikovat jiné skutečnosti. „Cesta na přebírací místo může být totiž pro některé komise s ohledem na zimní počasí a špatnou sjízdnost komplikovanější,“ poukázala na jeden aktuální faktor Báčová. Meteorologové ale kalamitu nepředpovídají, problém s počasím a sjízdností by nemusel být významný.

Vliv na rychlost sčítání může mít i volební účast. „Některé komise také mohou zaznamenat vyšší počet voličů. Řada lidí totiž bude na horách a bude volit na voličský průkaz v tamních okrscích,“ upozornila mluvčí statistického úřadu.

Loni v říjnu se kromě toho nově objevilo i cosi jako volební turistika. Do Vysoké Lhoty, nejmenší obce v České republice s patnácti obyvateli i voliči, zavítalo volit s voličským průkazem dalších šest lidí, které oslovila možnost volit v nejmenší obci v zemi.

Hrad Kámen
Kaple v areálu hradu se znovu dostane do centra dění

Statistici navíc doporučují členům okrskových volebních komisí, aby zbytečně nespěchali. „Důležitá je především správnost celého postupu a bezchybnost výsledků hlasování, které Českému statistickému úřadu předají,“ uvedl místopředseda ČSÚ Marek Rojíček.

Okrskové volební komise budou i tentokrát nejméně čtyřčlenné, což je pravidlo, které platí pro okrsky s maximálně třemi sty voliči. Pokud jsou okrsky na voliče bohatší, musí být komise alespoň pětičlenná.

Členové okrskových volebních komisí budou znovu pracovat za 1 300 korun, polepší si ale předsedové a zapisovatelé. Zatímco v říjnových sněmovních volbách bral předseda komise odměnu 1 600 korun, o druhém lednovém víkendu to bude 2 100 korun. U zapisovatelů novela příslušné vyhlášky způsobí, že místo 1 500 korun bude odměna činit 2 000 korun.

První kolo prezidentských voleb 2018 na Vysočině v číslech
Kdy se volí: v pátek 12. ledna od 14 do 22 hodin a v sobotu 13. ledna od 8 do 14 hodin

Počet obcí, v nichž se volí: 704

Počet volebních okrsků (a volebních místností): 1 137

Počet přebíracích míst Českého statistického úřadu, z nichž jdou data do databáze a následně jsou zveřejňovány na webu volby.cz: 26

Počet (zapsaných) voličů: neuvádí se (při prezidentských volbách v roce 2013 bylo v prvním kole na voličských seznamech v celém kraji zapsáno 415 554 voličů, platné hlasy při volební účasti 66,79 procenta tehdy kandidátům odevzdalo 276 433 z nich)