„Na Mikulášskou mašinku jsme se chodili dívat snad každý rok. Skoro patnáct let. Když jsme začali, byla naše nejstarší ještě v kočárku,“ zavzpomínal otec čtyř dětí. Mikulášskou mašinku vypravoval na trať každoročně Spolek přátel železnice Chotěboř a kulturní dům Junior.

Letos ji nahradila aspoň pohádková cesta. Soutěžící děti si vyzvedly v kulturním domě v kouzelném okénku kartičku s úkoly. S kartičkou obešly jednotlivá stanoviště, kde na ně čekaly pohádkové bytosti. Čerti strašili kotlem, andílkové byli vlídní a Mikuláš rozdával z košíku sladkosti. „Zájem je velký. Ani jsme to nečekali. Pohádkovou cestu pořádáme už druhý víkend a zatím se zúčastnilo skoro 300 lidí,“ pochlubila se za pořadatele Markéta Mejstříková. Když děti splnily všechny úkoly, mohly si u okénka v Junioru vyzvednout sladkou odměnu.

Domov důchodců Reynkova návštěvy umožní, ale za přísných podmínek. Ilustrační foto
Návštěvy Domova v Brodě: Respirátor, prohlášení a testy. Zájem o ně je značný

Zlobivým tam čert přimíchal trochu uhlí nebo brambor. „Je moc dobře, že pořadatelé akci nezrušili úplně a nabídli jinou možnost zábavy. Kvůli koronaviru byly děti dlouho doma a nudí se,“ pochvaloval si pan Pavel a jeho čtyři ratolesti. „Nedalo se nic dělat. Tradiční chotěbořská akce Mikulášská mašinka má letos kvůli epidemii jinou podobu,“ konstatoval hlavní pořadatel Stanislav Pavlíček.

Nicméně Mikulášskou mašinku chce Spolek přátel železnice Chotěboř vypravit na trať, ale zřejmě až po Novém roce. „Jestli bude epidemiologická situace příznivá, stane se součástí odměny pro děti z pohádkové stezky také jízdenka na výletní jízdu Mikulášské mašinky. Ovšem počet jízdenek bude limitován kapacitou vlaku. Půjde o vyhlídkovou jízdu zvláštním vlakem po Vysočině v délce 2–3 hodiny,“ vysvětlil Pavlíček. Mikulášská mašinka se koná s finanční podporou Kraje Vysočina a města Chotěboř.