„Zabýváme se myšlenkou nočního parkování například pro hosty jihlavských hotelů. Vycházíme z toho, že většina z nich přijíždí odpoledne či večer a v ranních hodinách opětovně parking opouští,“ prozradil manažer City Parku Aleš Navrátil. Projekt bude letos testován s vybranými hotely, které projeví zájem.

Stejně tak se zkouší, jak by v praxi fungovaly parkovací abonentní karty. Jejich majitelé by parkování platili paušálně bez ohledu na to, jak dlouho stání využívají. Tyto karty jsou však podle Navrátila proti principu fungování parkingu nákupního centra.

Zpoplatnění předloni na jaře odradilo část řidičů, kteří parking využívali coby odstavné vícehodinévé stání, nicméně současný systém je celkem benevolentní. „Domnívám se, že se třemi hodinami zdarma ve všedních dnech poskytujeme veřejnosti dostatek času, aby našeho parkingu využili i při vyřizování záležitostí ve městě,“ řekl Navrátil.

Ilustrační foto
Domluvenou práci neudělal, deset tisíc ale už nevrátil

Zdarma se dá parkovat také u Nemocnice Jihlava, ale jen půl hodiny. Pak se začíná účtovat poplatek. Někteří řidiči mířící do nemocnice tak parkují zadarmo u blízkých činžovních domů či před hobby marketem Uni hobby.

„Určitě se najdou lidé, kteří nechtějí dát peníze za stání a snaží se zaparkovat zdarma. Situace se ale zlepšila,“ řekla k problematice tisková mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

Ilustrační foto.
Kraj bude opravovat mosty

Lidé už nestojí s auty na silnicích v areálu a díky penězům vybraným na parkovném se parkoviště postupně opravuje. „Přibylo například osvětlení, zpevnila se plocha,“ uvedla Zarchlová.

Mnoho řidičů ani neví o dalších dvou parkovacích plochách kromě té hlavní před nemocnicí. Značení pro řidiče bude nutné dořešit ve spolupráci s městem.

Parkování je problém také u Zoologické zahrady v Jihlavě. Tam je to palčivá otázka během letních prázdnin. „Parkoviště zoo přestává kapacitně stačit, přestože je v porovnání s jinými zoologickými zahradami velice prostorné,“ přiznal mluvčí zoo Jihlava Martin Maláč.

Každoročně tak letní služba na parkovištích odklání auta návštěvníků na rezervní parkovací místa v blízkosti. V létě je pak využívané i služební parkoviště firmy Modeta style.

Ilustrační foto.
Rodina z Batelova se přiotrávila oxidem uhelnatým

Komplikací může být také nemožnost celodenního parkování u autobusového nádraží. Lidé z okolních vesnic by někdy rádi jeli jen do Jihlavy, zde nechali svůj vůz a pokračovali autobusem. Ale nejde to.

„O vybudování parkoviště jsme uvažovali. Je to finančně náročné a vzhledem k tomu, že autobusové nádraží bude v blízké budoucnosti jinde, nemá to v této fázi smysl,“ vysvětlila mluvčí dopravce ICOM transport Marcela Průchová.

Podle městské policie je ale problém s parkováním všude, kde se v určitou dobu zvyšuje koncentrace osob. Týká se to letních dní a Vodního ráje, problém je parkování i během fotbalových a hokejových zápasů, případně při konání koncertů v Jihlavě. Policisté se v těchto situacích snaží dopravní situaci usměrňovat.