„Je to zhruba dvě stě aut denně, naše kapacita je osm set stání, takže je čtvrtina míst zabraná. A to je oprav-
du dost. Toto číslo je vlastně spouštěčem zpoplatnění parkoviště," vyjádřil se manažer City Parku Aleš Navrátil.

Řidiči, kteří zabírají nakupujícím místa, navíc na parkoviště City Parku přijedou brzy ráno, a zaberou tak nejlepší místa. „Naši zákazníci pak nemají možnost zaparkovat komfortně a musejí na vzdálenější místo nebo do nejspodnějšího patra," dodal Navrátil. Podle něj se bude na parkovišti v City Parku platit během několika příštích týdnů. „Pracujeme na tom, nestihneme to do konce února, ale bude to brzy. Nyní probíhá zaměření, budou se tahat kabely, dodavatel vyrábí technologii a pokladny. V nejbližších dnech uvidíte, že se zde technologie staví," přiblížil manažer centra.

Nový systém placení nepojede ve zkušebním provozu, ale začne rovnou naostro.

„Věříme, že technologie je kvalitní, takže nebude důvod ji testovat. Mělo by to fungovat bez problémů už od prvního dne," řekl Aleš Navrátil. První tři hodiny parkování 
v City Parku ve všedních dnech budou zdarma, o víken-dech to bude pět hodin. Každá další započatá hodina bude stát řidiče dvacet korun.

Nový systém City Parku vítá i jeho pravidelný návštěvník Jan Šrámek. „Mně to nevadí, naopak. Je pravda, že se tady nedá pořádně zaparkovat a člověk tu musí kroužit, aby našel místo. Takže doufám, že se to změní k lepšímu. Tři hodiny na nakupování je víc než dost," zasmál se včera přímo na parkovišti City Parku Šrámek.

K novému systému placení na parkovišti nedávno přistoupil také obchodní řetězec Lidl v jihlavské Jiráskově ulici. První hodina parkování
je zde zdarma, za každou další už ale řidič zaplatí třicet korun. U jednoho vjezdu se na tomto parkovišti objevila závora, u druhého je nově zátaras.

Řetězec Lidl k tomuto kroku přistoupil například kvůli tomu, že na jeho parkovišti parkují fanoušci fotbalové-
ho klubu FC Vysočina, kteří tady odstaví auto, a pak se vydají na nedaleký fotbalový stadion.