Zda se letos jedná o definitivní konec chřipkové epidemie, nechtějí odborníci spekulovat. „Epidemie se může vrátit, zatím je příliš brzy, abychom ji mohli považovat za ukončenou,“ poznamenala k poslednímu vývoji nemocnosti ředitelka protiepidemického odboru na Krajské hygienické stanici Kraje Vysočina Alena Dvořáková.

Přibyl osmý případ chřipkového onemocnění se závažným průběhem. Na Žďársku byl s komplikovanou chřipkou typu A hospitalizován muž, ročník 1930. Nadále platí, že si zatím chřipka vyžádala jeden lidský život, v úterý 4. února zemřel v jihlavské nemocnici muž, ročník 1962, který trpěl chronickým onemocněním a následně onemocněl chřipkou typu A se závažným průběhem.

Ilustrační foto.
Rušná silnice u školy potřebuje přechod

Na Vysočině bylo na konci minulého týdne po čtrnáctiprocentním poklesu nemocnosti 1596 akutních respiračních onemocnění na sto tisíc obyvatel. O něco výraznější pokles zaznamenala nemocnost mezi dětmi, u předškoláků o sedmnáct procent, mezi děti v základních školách o devatenáct procent.

V polovině minulého týdne byl vyhlášen zákaz návštěv v šestnáctém lůžkovém zařízení na Vysočině, od té doby žádný nový zákaz návštěv nepřibyl. Naopak ve dvou domovech pro seniory zákazy návštěv končí. V Senior Home Telč byl zákaz návštěv omezen do 18. února. Ve Vysočinských nemocnicích Humpolec, odd. následné péče, byl zákaz návštěv odvolán k 17. únoru.

Pokles počtu nemocných hlásily všechny okresy, nejvýraznější úbytek nemocných nastal na Žďársku, kde je po poklesu nemocnosti o osmadvacet procent 1527 nemocných na sto tisíc obyvatel.

Ilustrační foto.
Ožehavé téma: Inkluze má na Vysočině své příznivce i odpůrce

Nad hranicí epidemie zůstává nemocnost pouze na Havlíčkobrodsku. Tam je nyní 1833 nemocných, ubylo šestnáct procent marodů.

Nemocných je méně než v šestém kalendářním týdnu, kdy epidemie gradovala, v celé České republice. V celostátním měřítku zaznamenaly akutní respirační infekce pokles o šestnáct procent na aktuálních 1601 případů na sto tisíc obyvatel.

Z hlediska obyvatel Vysočiny je důležité, že výrazně ubylo nemocných v sousedním Jihočeském kraji, kde je po poklesu nemocnosti o čtyřiadvacet procent 1533 akutních respiračních infekcí. Na jihu Čech je tak nyní méně nemocných než na Vysočině. Podobně dobrá zpráva přichází i z jižní Moravy. Tam ubylo osm procent nemocných, nemocnost klesla na hodnotu 1853 případů.

Před rokem bylo na konci sedmého kalendářního týdnu na Vysočině 1650 akutních respiračních onemocnění a v celé republice 1684 případů. V osmém týdnu pak nemocných významně ubylo.

Nemocnost na Vysočině v 7. kalendářním týdnu

6. TÝDEN 7. TÝDEN ZMĚNA

Okres HB 2178 1833 -16%

Okres JI 1603 1420 -11%

Okres PE 1631 1601 -2%

Okres TR 1726 1661 -4%

Okres ZR 2127 1527 -28%

Kraj Vysočina 1865 1596 -14%

Česká republika 1896 1601 -16%

Zdroj: KHS

Zákaz návštěv v lůžkových zařízeních na Vysočině

Alzheimercentrum Jihlava od 14. ledna

Vysočinské nemocnice Humpolec, odd. následné péče od 24. ledna

Domov důchodců Proseč u Pošné od 30. ledna

Nemocnice následné péče Háj, Ledeč nad Sázavou od 1. února

Domov pro seniory Na Bradle, Světlá nad Sázavou od 3. února

Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod (vybraná odd.) od 3. února

Senior Home Telč od 4. února

Psychiatrická nemocnice Jihlava od 5. února

Nemocnice Pelhřimov od 6. února

Nemocnice Havlíčkův Brod od 7. února

Nemocnice Třebíč od 7. února

Domov pro seniory Reynkova Havlíčkův Brod od 8. února

Domov pro seniory Pelhřimov od 10. února

Domov pro seniory Třebíč Koutkova-Kubešova od 10. února

Domov pro seniory Stříbrné terasy Jihlava od 10. února

Seniorpenzion Žďár nad Sázavou od 12. února

Poznámka: Ve Vysočinských nemocnicích Humpolec, odd. následné péče, byl zákaz návštěv odvolán k 17. únoru v Senior Home Telč platil do 18. února, v ostatních zařízeních do odvolání.

Zdroj: KHS Kraje Vysočina