Nedostatek sladké dobroty bude mít vliv také na její cenu. „Chceme cenu medu zvýšit minimálně o dvacet korun. Prozatím jsme med prodávali za sto čtyřicet korun, teď si ho zájemci mohou nakoupit za sto šedesát korun,“ potvrdil Pavel Kaláb.

Studené jaro má podle jeho slov vliv i na včelí rojení. „Když je pár dní hezky, tak nosí včely do úlů nektar. A když je pak zase týden škaredě, tak se v úle nudí a začnou se rojit. Přestává snůška a začíná rojení,“ popsal včelí aktivitu v chladnějších dnech Pavel Kaláb.

Včelaři pak mají plné ruce práce s odchytem roje a s jeho novým usazením, ovšem na výnos medu má včelí rojení spíše negativní účinek. „Rozšíří se nám sice včelstvo, ale snůška je kvůli tomu ztracená,“ potvrdil šéf novoměstských včelařů.

Ne všichni majitelé včelích úlů už mají ale v množství letošního medu jasno. Někteří z nich sice již sladkou dobrotu z plástů vytočili a tudíž vědí, jak na tom jsou, jiní ale s medováním v tuto chvíli ještě ani nezačali. Anebo začali a ještě nemají hotovo. „Já teprve začínám vytáčet, ale zdražovat určitě nebudu. Už nyní prodávám med za sto šedesát korun a tuto cenu pořád držím. Cena medu na Vysočině se pořád pohybuje pod hranicí celorepublikového průměru. Záleží vždy na tom, zda jde o med jednodruhový nebo o nějakou specialitu,“ uvedl včelař z Křídel na Novoměstsku Zdeněk Tatíček.

Okolí tvrze, kde sídlí muzeum, čeká obnova.
Setkání s občany se zaměří na revitalizaci okolí tvrze

Některé druhy medu jsou o něco dražší, jiné zájemci naopak zakoupí levněji. Mezi ty finančně náročnější patří například med akátový. „Ten je mezi odběrateli více ceněný. A stejně tak med lesní. Ceny těchto medů se pohybují tak od sto šedesáti korun do dvou set. Květový med tak od sto padesáti korun výše, i když i v tomto případě jsou velké rozdíly,“ vyjádřil se Zdeněk Tatíček.

U včelařů, kteří ještě vytočeno nemají, bude záležet na počasí v následujících dnech. „Čekáme, jak se počasí vyvine. V naší oblasti teď kvetou šípky a hlohy a začíná kvést i les, tedy maliny a ostružiny. Stále ještě dokvétá řepka a pampeliška, zvláště ve vyšších partiích Novoměstska. Každý včelař vytáčí med jindy, záleží na místních podmínkách a také na jeho jeho časových možnostech,“ řekl Zdeněk Tatíček.

Ne všude je ovšem medová snůška menší, než v jiných letech. V některých částech Vysočiny si včelaři množství letos vytočeného medu naopak pochvalují. „U nás je to naopak lepší, než v loňském roce. Chladné jaro nás nijak moc nezasáhlo, spíše vytáčení medu jen o něco málo oddálilo. Cena medu bude stále stejná, držíme ji okolo sto čtyřiceti, sto padesáti korun,“ oznámil včelař z Cidliny na Třebíčsku Petr Špaček.

Dětský pěvecký sbor Žďáráček je soubor s dlouhou tradicí – snímky z archivu připomínají koncert u příležitosti 30. výročí vzniku sboru v roce 2003. Foto: Deník/Lenka Mašová
Žďáráček bude reprezentovat Vysočinu při pietě v Lidicích