Do budoucna ho ale nevylučuje, protože je chápán jako doplnění péče v rámci strategie paliativní péče na Vysočině. „Současný trend je udržet pacienty co nejdéle v domácím prostředí,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Potvrdil tak strategii paliativní péče, kterou vedení kraje v minulých dnech dokončilo. Pracovalo na ní deset let. „V týmu, který se podílel na jejím vzniku, byli nejen odborníci, ale i Ludmila Novotná ze spolku Mezi stromy,“ informoval Novotný. Se spolkem Mezi Stromy je tak vedení kraje stále v kontaktu. Pokud prý získá dotaci a místo, kde by mohl kamenný hospic stát, kraj by nebyl proti.

Paliativní péči chce kraj podporovat v domovech pro seniory a především ve svých nemocnicích. „Do budoucna se budou proškolovat lékaři, aby se rozšířily týmy schopné poskytovat náročnou a specializovanou péči," uvedla tisková mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová. Strategii paliativní péče vedení kraje vypracovalo do roku 2020.

V Jihlavě lidem, kteří chtějí prožít poslední chvilky svého života v domácím prostředí, pomáhá například Bárka. Ta v krajském městě funguje při jihlavské Charitě. „Nejsme proti kamennému hospici. Víme, že není pouze ve dvou krajích v republice. Chápeme ho jako třešničku na dortu,“ uvedla vedoucí Bárky Jana Sochorová. „Například v Anglii se od hospiců hodně upouští. Vyžadují totiž vysoké náklady na provoz,“ dodala Sochorová.

Ilustrační foto
Řidička nepřežila náraz do stromu

Tým jihlavské Bárky se skládá z odborníků, kteří nabízí pomoc, pokud s ní lidé souhlasí. Důležité také je, zda rodiny jsou schopné splnit kritéria. „Časem ale může nastat situace, že rodiny se už nezvládají starat o nemocného člověka. Po dohodě tak může být přesunout na paliativní jednotku do nemocnice. Máme s ní dobré zkušenosti,“ doplnila Sochorová.

V jihlavské nemocnici Stanice paliativní péče funguje už šest let. „Její kapacita je stále dostačující. Máme patnáct lůžek v osmi pokojích,“ informovala o situaci v Nemocnici Jihlava tisková mluvčí Monika Zachrlová. Do budoucna by v areálu nemocnice mohl vzniknout nový pavilon. Sídlil by v něm domov pro seniory, kde by byly i lůžka paliativní péče. „Výstavba geriatrického centra je vize budoucnosti,“ objasnil Novotný.

Stejně jako v Bárce, tak i v jihlavské nemocnici najdou pomoc v průběhu hospitalizace nemocného i příbuzní. V nemocnici jim pomáhá sociální pracovník. „Nejčastěji mají pozůstalí zájem o praktické informace, protože nevědí, co kde vyřídit. Pomoc nabízí i psychoterapeut, ale opravdu nejvíce pozůstalí mají zájem o praktické informace,“ poznamenala Zachrlová.

Už deset let funguje v nedaleké Telči organizace Sdílení, která také pomáhá nevyléčitelně nemocným lidem, aby mohli až do konce zůstat doma s rodinou. „Pokud ale nemocný člověk žije doma sám, tak se o něj nemůžeme postarat. Nemůžeme se k němu nastěhovat a být s ním neustále. V tomto případě bychom kamenný hospic uvítali,“ vyjádřila se ředitelka Sdílení Michaela Čeřovská.

Petr Jelínek z Jihlavy alias youtuber Pstruh103 před Krajským soudem v Brně.
Youtuberovy urážky jsou trestným činem. Definitivně