„Vysočina dala světu skladatele Mahlera nebo politologa Schumpetera, jsou zde tři památky zapsané na seznamu UNESCO a zachovalá příroda,“ uvedla Thompsonová. „Britové to dokážou ocenit, protože stejně jako Moravané a Češi jsme praktičtí, máme rádi historii, umění a přírodu.“

Thompsonová navštívila Zelenou Horu a klášterní baziliku ve Žďáře nad Sázavou, přičemž na obnově této památky se podílela i britská organizace Přátelé českého dědictví. Ta v Británii zajišťuje finance a dobrovolníky pro ochranu historických budov a uměleckých děl v celé České republice.

„Naše premiérka Theresa Mayová nedávno udělila této organizaci ocenění za dlouholeté působení a budování dobrého jména Británie v Česku,“ dodala Thompsonová. Ve Žďáře si v doprovodu Constantina Kinského také prohlédla expozici Muzea nové generace. V Třebíči velvyslankyně navštívila společnost Nuvia poskytující dodávky v oblasti jaderné energetiky, radiační ochrany a laboratorní technologie.

Ilustrační foto
Muzikant zavraždil matku a bratra. Už ví, kdy bude mít soud

„Na obchodní výměně chceme stavět,“ uvedla Thompsonová. „Přestože odcházíme z Evropské unie, zůstáváme přítelem a spojencem České republiky. Británie stejně jako čeští exportéři, kterým je například Nuvia, upřednostňuje zachování volného obchodu před bariérami,“ dodala Thompsonová. „Větší objem obchodu znamená více pracovních příležitostí, jak v Británii, tak na Vysočině. Máme společný zájem na pokračování volného obchodu.“

Velká Británie byla loni čtvrtým největším vývozním trhem České republiky a vývoz z ČR do Velké Británie vloni dosáhl celkové hodnoty 200 miliard korun. Česko má v obchodě s Británií výrazný přebytek.

Rudolf Chloupek.
Primátor dostane nové auto