Mykoložka Kateřina Pauzarová nepamatuje, že by někdy v minulosti došlo k tolika otravám houbami takto hned po sobě. Ona sama byla u toho, když v sobotu 22. září odpoledne lékaři v jihlavské nemocnici křísili ženu a muže ve středním věku, kteří si k obědu dali muchomůrkou tygrovanou. Účinky jedu nastupují do dvou hodin od požití, průběh bývá velmi dramatický, naštěstí nekončí smrtí. Lidé mají halucinace, jsou omámení, blouzní, upadají do hlubokého bezvědomí.

„Ty příznaky je na první pohled těžké rozpoznat. Lidé vypadají jako zdrogovaní. To byl i tento případ. Zavolali mi z nemocnice, že je podezření na otravu houbami. Záchranáři vzali z domu pacientů zbytky hub, které tam našli, abych je mohla určit. Hned jsem stanovila, že se s největší pravděpodobností jedná o muchomůrku tygrovanou, to se pak potvrdilo i na toxikologické analýze. Musím říct, že zásah zdravotníků byl špičkový,“ popsala svoji zkušenost Kateřina Pauzarová.

Otráveným museli lékaři vypláchnout žaludek, byli napojeni na přístroje. Otrava začala odeznívat. V pondělí byli oba propuštěni z nemocnice domů.

Ilustrační foto.
Brzkov má novou čističku i kanalizaci

To samé se pak přihodilo na konci týdne manželům v seniorském věku. „Pacienti byli ve vážném stavu, skončili na ARO a JIP, ale mimo ohrožení života. Nyní leží na standardním oddělení. Jde o extrém, případ otravy houbami tu jindy máme tak maximálně jednou za rok,“ sdělila mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Mykoložka Kateřina Pauzarová doporučuje, aby lidé sbírali houby, které dobře znají a bezpečně je rozpoznají. Některé plodnice totiž mohou vlivem okolních podmínek změnit vzhled natolik, že jde na první pohled těžko určit, o jaký druh se jedná. Jak se dá jednoduše odlišit muchomůrka růžovka a muchomůrka tygrovaná? Muchomůrka růžovka je typická tím, že po mechanickém poškození klobouk i noha zrůžoví. U žádné jiné muchomůrky toto neuvidíte. Mezi další houby, kde hrozí záměna, patří také žampiony.

Pomoci může i návštěva mykologické poradny radu dostanete také v pátek a v sobotu na tradiční výstavě v Jihlavě. Kromě dvou zmíněných muchomůrek tam bude dalších asi 250 druhů hub. „Lidé se například hodně ptají na žlutohnědou muchomůrku královskou, která není vzácná, ale letos roste více než obvykle. Nejvíce teď v lese rostou muchomůrky a hřiby. My čekáme také na typické podzimní houby, jako jsou třeba čirůvky,“ popsala aktuální situaci Pauzarová s tím, že celou houbařskou sezonu budou v Jihlavě hodnotit až ke konci října. Pokud nebude moc velká zima, je stále šance, že se lidé dočkají dalších houbařských žní.