Pro studenty posledních ročníků středních škol byl určen prezentační den. Ve čtvrtek 15. listopadu se zájemci dozvěděli, co škola a také armáda nabízí. „Studenti se uplatní jak v armádě, tak v civilním sektoru,“ řekl úvodem Pavel Pazdera z oddělení marketingu Univerzity obrany. Pro zájemce z Vysočiny jsou lákavé zejména fakulty v Brně, jedna je však také v Hradci Králové.

Budoucnost v armádě mají studenti jistou. Zahájením studia se stávají vojáky z povolání, začnou dostávat plat a po ukončení studia musí u armády odpracovat minimálně dvojnásobek doby, kterou strávili na Univerzitě obrany. „Je to závazek i záruka, že budou mít zaměstnání,“ vysvětlil Pazdera. Pokud někdo studia v průběhu zanechá, může si vybrat, jestli vrátí část peněz nebo na základních pozicích odslouží potřebnou dobu.

Studenti byli zejména z jihlavské střední školy veřejnoprávní Trivis, přišli ale i z jiných škol. Poměrně hodně bylo dívek, které se zajímají zejména o obor Geografické a meteorologické zpravodajství. „Nejvíce hledáme maturanty z gymnázií a ze středních průmyslových a technických škol,“ podotkla náčelnice jihlavského rekrutačního pracoviště, nadpraporčice Ivana Šanclová.

Prezentační dni přitom mají smysl. „I z Vysočiny se k nám rekrutují studenti. Nejvíce uchazečů o studium máme z Moravy a právě z Vysočiny. Z českých krajů jich je méně,“ potvrdil Pazdera. Studenti po absolvování Univerzity obrany mohou najít uplatnění na letecké základně v Náměšti nad Oslavou nebo u brigády rychlého nasazení v Jindřichově Hradci, Chrudimi, Žatci a Táboře, relativně blízko je i letecká základna v Čáslavi.

Prezentačního dne se zúčastnila necelá padesátka studentů. Někteří odcházeli viditelně nadšení, jiní budou tuto možnost zvažovat. „Přednáška se mi líbila, dozvěděl jsem se spoustu nových informací. Škola nabízí hodně, ale k armádě asi nepůjdu,“ zhodnotil například Roman Kučera z Trivisu. Jeho kamarádi stojící vedle něj se shodli, že také oni „nechávají tuto možnost otevřenou.“

Autobus MHD v Jihlavě
Do průmyslové zóny budou jezdit nové linky MHD