Ve věku 97 let zemřel bývalý komunistický politik Miloš Jakeš. Úmrtí někdejšího generálního tajemníka ÚV KSČ jeho okolí tajilo a informaci zveřejnilo až po pohřbu v motolském krematoriu. Jakeš společně s Lubomírem Štrougalem a Vratislavem Vajnarem čelil obvinění ze zneužívání pravomoci v souvislosti se střelbou do lidí na československých hranicích. Jeho stíhání z důvodů úmrtí žalobce zastavil.

Nejméně dva mrtvé a desítky zraněných si vyžádala železniční nehoda na trati číslo 142 u Perninku v Krušných horách na Karlovarsku. Jednalo se o jednu z mnoha letošních nehod na železnici, kvůli nimž superministr dopravy Karel Havlíček čelil časté kritice ze strany opozičních poslanců i novinářů.

Ačkoli takzvaná první vlna šíření covidu-19 v Česku neoficiálně skončila se začátkem prázdnin, virus nikam nezmizel. Mementem se staly doly OKD, které musely být kvůli šíření koronaviru uzavřeny. Již dříve se přitom v polské části Slezska jasně ukázalo, že právě havíři patří k velmi ohroženým skupinám obyvatel a koronavirus se mezi nimi a jejich příbuznými šíří nesmírně úspěšně.

Šéf olympijského hnutí Thomas Bach i japonští představitelé tvrdí, že hry určitě budou.
Tokio verze 2.0. Jak se projevil odklad olympiády?

Hagia Sofia patří k nejslavnějším budovám planety. Svou funkci přitom měnila během dějin hned několikrát. Přesto současná změna svět překvapila. Turecko totiž proslulý chrám oficiálně označilo za mešitu, což jednak představuje popření sto let starých základů moderního Turecka, a zároveň vzbudilo nevoli u konzervativních křesťanů Evropy. Ve skutečnosti se však změna statusu budovy projeví především tak, že turisté nebudou muset za vstup do svatostánku platit, na což poukázaly místní úřady, kterým bude chybět hodně příjmů v rozpočtu.

Fotbalovou ligu ovládla „věčně druhá“ Slavia Praha. Jednalo se o ročník, který poznamenala pandemie choroby covid-19 a také nový herní systém s nadstavbovou částí.

Post polského prezidenta obhájil zástupce vládnoucí strany Právo a spravedlnost Andrzej Duda, který ve druhém kole porazil představitele liberální Občanské koalice Rafała Trzaskowského. Jeho vítězství předcházela vyhrocená kampaň plná nenávistné rétoriky a kulturních válek o tradiční rodinu.

Vtip na koronavirus
Pro zasmání z měsíce července

Jeho melodie miluje snad každý, kdo je kdy zaslechl, a Divoký západ již nikdy nebude znít lépe, než když jej právě on zhudebňoval. Ve věku 91 let zemřel Ennio Morricone, který v posledních letech byl velmi častým návštěvníkem Prahy. A nikoli jen pasivním návštěvníkem, ale s místním orchestrem tu nahrával své kompozice pro slavné filmy a také tu oddirigoval několik koncertů vlastní tvorby. Tak snad měla Věra Špinarová pravdu, když na jeho melodii zpívala „Jednoho dne se vrátíš“.

V Rusku skončilo referendum o nové ústavě. Putin podle ní může dál kandidovat na prezidenta, kterým může být až do roku 2036 (tedy i několik let po smrti), a ruská ústava je nad mezinárodními smlouvami.

A že si smrt nevybírá, potvrdili i dva dlouhověcí kumštýři, kterým se stal červenec také poslední zastávkou na trati zvané život: ilustrátor a autor dětské zábavy Miloš Nesvadba a herec Jan Skopeček.