Předchozí
1 z 5
Další

Foto 1

S manželkou Pavlínou a nejdříve jenom malou skupinkou ochotných spolupracovníků se pustili do organizace prvního žďárského Festivalu vína a letos 14. března bude v tamním Domě kultury už třetí v pořadí. „Obliba vína roste, a to i ve Ždáře, i my ho máme rádi. A jak jinak poznat to správné víno než ho ochutnat? V minulosti jsme i dováželi vína z Německa. A vždycky jsme jezdili na Festival vína do Jihlavy, jenže to bylo trochu z ruky, tak jsme si ho udělali ve Žďáře,“ popsal Lukáš Mokrý.

Foto 1.Zdroj: archiv Lukáše Mokrého

Foto 2

Stovky různých láhví, z nichž se dá degustovat, porovnávat přitom různé chutě a udělat si svůj vlastní žebříček oblíbenosti toho kterého ušlechtilého moku. A podle výsledku se pak zařídit… „Smyslem festivalu je, aby lidé měli možnost ochutnat víno přímo od vinařů, najít si to, které jim nejvíce zachutná, a pokud chtějí, mohou si ho pak od vinaře za výhodnou cenu koupit domů. Najdou si tak svého vlastního oblíbeného vinaře,“ přiblížil Lukáš Mokrý.

Foto 2. Foto: archiv Lukáše MokréhoZdroj: archiv Lukáše Mokrého

Foto 3

Festival vína v takové podobě, aby byli všichni jeho návštěvníci spokojeni, a to jak s vínem, tak i obecně s příjemně stráveným časem, vyžaduje dlouhé hodiny mravenčí práce. „Je to celoroční příprava, která začíná rezervováním sálu na další rok, zajištěním kulturního programu, moderátora, skleniček, ubrusů, výzdoby, plakátů a občerstvení, dále pak oslovení vinařů a reklamu v různých médiích. Pracuje se postupně celý rok a poslední měsíc nejintenzivněji. Navíc vyrábíme také přehledný katalog vystavovatelů, kde si návštěvník může dělat poznámky u jednotlivých vinařů, které víno mu chutnalo a které ještě více. Na přípravě festivalu se podílí deset lidí, dalších třicet tvoří kulturní program a o víno a degustace se stará přes čtyřicet vinařů,“ vyjmenoval Lukáš Mokrý.

Foto 3. Foto: archiv Lukáše MokréhoZdroj: archiv Lukáše Mokrého

Foto 4

Námaha spojená s organizací se podle slov Lukáše Mokrého vyplatila a akce si své příznivce našla. A to je pro organizátory ostatně i tou největší motivací v pokračování. „Lidé už vědí, co od festivalu mohou čekat. Někteří vinaři jsou stálí, jiní noví. Snažíme se, aby skladba nabídky vín byla široká, takže nabízíme vína jak z Čech a Moravy, ale i zahraniční – letos to budou italská a portugalská. A doufáme, že vyjde i počasí, které nebude návštěvníky táhnout spíše na procházky a ke sportování, jako tomu bylo v předchozích ročnících,“ uvedl organizátor vinařského festivalu.

Foto 4. Foto: archiv Lukáše MokréhoZdroj: archiv Lukáše Mokrého

Foto 5

Jako bonus je pro Lukáše Mokrého i jeho manželku nejenom spokojenost návštěvníků akce, ale třeba i navázání spolupráce či dokonce přátelství s vystavovateli nebo účinkujícími. Prostě s lidmi naladěnými na stejnou notu, s nimiž by se za jiných okolností možná nikdy nesetkali. „Sedli jsme si třeba s moderátorem Pavlem Bláhou z rádia, moderoval druhý ročník a bude moderovat i třetí. Zároveň bude moderovat i Zámecké pivní slavnosti, které připravujeme na 13. června v areálu žďárského zámku. Dá se říci, že co se týká lidí, kteří nám pomáhají, jsme již sehraný tým. Každý ví, co má dělat, a festival si náležitě užíváme. Letošní ročník pro nás navíc bude výjimečný, protože pár, který nám pomáhá od začátku, je v očekávání. A pokud vše dopadne tak, jak předvídají lékaři, právě 14. března se náš pořadatelský tým rozroste o nového člena. Takže festival pro nás letos bude nejenom o vínu, ale i o oslavě nového života,“ dodal Lukáš Mokrý.

Foto 5. Foto: archiv Lukáše MokréhoZdroj: archiv Lukáše Mokrého