K jehlám a nitím má blízko. Vyučila se pánskou krejčovou a už na začátku jí řemeslo učarovalo. „Dlouho jsem se věnovala zakázkovému šití, k tvorbě ubrusů a zástěr jsem se dostala až později,“ popsala začátky.

Jan Bárta z Litoměřic otevřel v Mostě první českou myčku pro psy.
V Mostě spustili první myčku pro psy. Je to trochu jako s autem, říká majitel

Spolu s kamarádkou ráda jezdila po jarmarcích a postupně sondovala, co ostatní vyrábějí a o co je opravdu zájem. „Zjistily jsme, že většina se věnuje výrobě dámského a dětského oblečení, na zkrášlení stolů a stolků se poněkud zapomnělo. A najednou tu byl jasný směr. Ošatit stoly a hospodyňky, aby se jim dobře vařilo a aby si ty dobroty mohli lidé vychutnat v krásném prostředí,“ osvětlila zrod „pěniček“ jejich tvůrkyně.

POHODA A ÚTULNO

A v čem se její ubrusy a zástěry liší od velkoobchodní nabídky? „Rozdíl poznáte už na první pohled. Jsou plné květin, srdíček, puntíků a proužků a navozují pocity pohody a útulna,“ odpověděla Hana Pěničková s tím, že podobnou zpětnou vazbu slýchá i od zákazníků. Největší inspiraci pro ni představují látky. Sortiment má sice stále stejný, ale látka je pokaždé jiná.

„Šití je mým koníčkem a zároveň i zaměstnáním. Dílnu mám doma, a když vše ušiji, naložíme to s manželem a vyrážíme na jarmark nebo řemeslný trh a doufáme, že se najdou lidé, kteří rádi stolují u dobře prostřeného stolu,“ svěřila se švadlena s tím, že velkou podporu má právě v manželovi.

Exkurze do štol Velké a Malé Ameriky a Mexika je zajímavá, průvodce seznamuje účastníky i s minulostí oblasti.
Hezké výhledy i pověst, ze které mrazí. Lomy Velká a Malá Amerika lákají turisty

Kromě prodeje často rozdává dámám i užitečné rady, například jak olemovat okraje zástěr. „Mám dobrý pocit, když můžu poradit lidem, jak si práci usnadnit nebo vylepšit. Když je člověk jen trošku zručný, má největší radost z toho, když si to vyrobí sám,“ řekla Pěničková s tím, že v dnešní době už hodně lidí ocení originalitu regionálních výrobků.

Aktuálně pro ni začíná sezona. „Už se moc těším, jak budeme s kamarádkou objíždět trhy a setkávat se se spoustou zajímavých a vtipných lidí. Nejraději to máme v Českém ráji, ale čeká nás i návštěva Litoměřic, Nelahozevsi, Jablonce nad Nisou a dalších zajímavých míst,“ neskrývala své nadšení Pěničková.

Jelikož současná doba vyžaduje moderní prostředky, vznikly i webové stránky penicky.cz. „Přesto nadále preferuji osobní kontakt se zákazníkem,“ doplnila regionální tvůrkyně. „Do budoucna bych si přála, abych měla stále přístup ke krásným látkám. Také bych si ráda časem otevřela kamenný obchod. Uvidíme, zda na to budu míst dost odvahy a zákazníků,“ uzavřela vyprávění Hana Pěničková.

Krásné pasáže na cestě Amerikou. Vpravo Mája Šnajdrová, vlevo Alena Mahlejová.
Mladá žena z Chomutova se vydala na cestu kolem světa, trvala skoro rok