„Majitelé domu jsou v šoku. Jde o tříčlennou rodinu. Obec jim pomůže jak s vyklízením, tak i plánujeme uspořádat finanční sbírku,“ řekla starostka Bílého Kamene Eliška Fridrichovská.

Po příjezdu první jednotky bylo průzkumem zjištěno, že požárem jsou zasaženy asi dvě třetiny rodinného domku s přilehlou garáží. „Při hašení bylo majitelem domu zasahujícím hasičům sděleno, že v objektu jsou umístěny dvě propanbutanové lahve, svařovací acetylénová souprava, zbraně a střelivo,“ uvedl zástupce tiskové mluvčí hasičů Kraje Vysočina Jan Horský.

Ilustrační foto.
Rekreantům koupání kazí sinice. Nejhůře je na tom Sykovec a Černý rybník

Hasiči proto ihned zahájili intenzivní hašení v dýchací technice. Při hašení použili pěnu pro snížení intenzity hoření. „Požár byl zastaven před místností se střelivem. Za pomocí termokamery jednotky vyhledávaly skrytá ohniska požáru a umístění acetylénové soupravy v garáži. Na nalezené svařovací soupravě naměřili teplotu šedesát stupňů Celsia. V domu rovněž nalezli trezor se zbraněmi a střelivem, které uvnitř v průběhu požáru explodovalo a shořelo,“ přiblížil zásah hasičů Horský.

Požár jednotky lokalizovaly během hodiny. „Příčina požáru je v šetření. Nikdo nebyl zraněn,“ dodal Horský.

Ke konci tohoto týdne by měli zastupitelé Bílého Kamene rozhodnout, zda bude na pomoc rodině zřízen transparentní účet, nebo bude možné přispět hotově v budově tamního obecního úřadu. „Nejprve pro ně hledáme náhradní ubytování. V pátek se sejdu se zastupiteli a domluvíme se na postupu založení sbírky,“ sdělila starostka.

Na místě kromě dobrovolných hasičů z Bílého Kamene zasahovali dobrovolní hasiči z Jihlavy-Bedřichova, Větrného Jeníkova, a také profesionální jednotka z Jihlavy. Ohlášení požáru dostali hasiči minutu před úterní čtvrtou hodinou ranní.

Ilustrační fotografie.
Vysočinu trápí sucho, mnohé obce apelují na obyvatele, aby šetřili vodou