„Stalo se to během provozu za standartních technologických podmínek. Příčinou byl zkrat na elektrickém zařízení uvnitř jedné z technologií. Následně se požár rozšířil tak, že došlo k výbuchu dřevního prachu uvnitř dopravníků a v některých částech technologie, určené pro výrobu OSB desek,“ uvedla jednatelka Kronospan OSB Sylva Krechlerová. Hasiči však zatím vyšetřování neukončili, proto jde zatím o neoficiální verzi příčiny požáru.

Požár si vyžádal několikadenní odstávku výroby, momentálně probíhají opravy na zařízeních. „Požár zasáhl halu a dopravníky. Na likvidaci požáru hasiči nasadili několik vodních proudů. Kromě hašení samotného požáru se zasahující jednotky zaměřily také na ochranu okolí,“ informovala mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová.

Na fotografii je obviněný Ukrajinec z pondělní vraždy na ubytovně v Humpolci. Okresní soud právě rozhoduje, zda ho pošle do vazby.
Vražda mezi cizinci: Došlo k ní na ubytovně v Humpolci

Hořet začalo krátce před sobotní čtvrtou hodinou ráno. Na místo vyjelo čtrnáct hasičských jednotek, pod kontrolu požár dostaly kolem půl desáté dopoledne. Samotné dohašování trvalo do pozdních večerních hodin.

„Nedošlo k žádnému zranění ani usmrcení osob, ani škodám na životním prostředí,“ uvedla Krechlerová. Škodu Kronospan odhaduje v řádech několika milionů korun. Předběžně má jít podle hasičů dokonce o škodu za více než deset milionů korun.