Tiše pak pozoroval zásah hasičů u požáru kontejnerů na odpad, uprostřed hluboké noci jej sledoval až do konce. Všechno šlo rychle, plameny dostaly od třebíčských profesionálů za vyučenou. „Požár kontejneru na tříděný odpad byl ohlášen v 1 hodinu 36 minut. Způsobil škodu za pět tisíc korun, majetek za deset tisíc byl uchráněn,“ potvrdil událost Tomáš Pešl z Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina. Na zdánlivě drobném zásahu však Františka zarazila jiná skutečnost. Když se chtěly požární vozy vrátit zpět na základnu, málem neměly kudy. Silnici, kde mají vždy zůstat tři metry průjezdné, okleštily po obou stranách parkující osobní automobily. „Cisterny zdolávaly zaoblení ulice a zaparkovaná auta tak čtvrt hodiny, dvacet minut. Mezitím mohlo hořet třeba někde v bytě,“ děsí se František.


Podobné situace nejsou v ulicích města ničím výjimečným. A ty nejhorší jsou právě na sídlištích. „Je to letitý problém. Sídliště kdysi nebyla projektována na takové množství aut,“ uvádí velitel třebíčské stanice hasičů Petr Krátký. Jeho muži už mnohokrát okusili, jak těžké je dostat se co nejdříve tam, kde je jich zapotřebí. Když je nejhůř, použijí vlastní síly. „Co jde, hoši ručně zvednou a posunou stranou,“ říká Krátký.


Dohlížet na průjezdnost silnic je jednou z priorit městské policie. Je ale nemožné být v jediný okamžik na všech místech. Pomohla by prostá ohleduplnost řidičů. „Bohužel je to tak, že spousta těch méně ohleduplných si závažnost této věci vezme k srdci až v okamžiku, kdy se pomoc nemůže dostat k jejich bytu,“ myslí si starosta Ivo Uher.


Nepopírá ovšem, že situace je opravdu vážná zejména na sídlištích, kde je nedostatek parkovacích míst. Tento problém by měla řešit postupná regenerace panelových sídlišť, která už v Třebíči probíhá. „Stav se tím lepší, patrné je to především na Hájku,“ potvrdil velitel hasičů Petr Krátký. Ani regenerace však problém s obestavěnými silnicemi zřejmě úplně nevyřeší. Motoristé totiž volají po rozšíření vozovek, na druhou stranu jsou tu zastánci zeleně kolem domů, již nechtějí obětovat novým parkovištím. „Zeleň, lavičky či dětská hřiště jsou zcela oprávněným požadavkem na pokud možno kvalitní bydlení na sídlištích. Je třeba vždy volit kompromis,“ vyjádřil se Uher.