Hasiči vidí v tabletu například prostor zásahu, co se na místě stalo, kontakt na oznamovatele, nebo zda jsou na cestě sanitky či policisté. Informace se pak automaticky zaznamenávají do potřebných databází jaderné elektrárny i hasičského záchranného sboru. Například fotografie a videozáznamy pořízené z tabletu na místě zásahu jsou ihned k dispozici k dalšímu využití a analýzám, například pro velitele jednotky i operační středisko Hasičskému záchrannému sboru ČR.

„Při posuzování a výběru vhodného systému jsme kladli důraz na stoprocentní spolehlivost, rozsah dostupných informací, napojení na systém hasičské záchranné služby i zkušenosti a fungování v zahraničí,“ sdělil velitel jednotky dukovanských hasičů Tomáš Richter.

Od června proto jednotka testovala výjezdový systém GINA. Dnes jej používá v ostrém provozu. Systém GINA vedle složek integrovaného záchranného systému používají i mezinárodní složky a organizace OSN a další mezinárodní humanitární organizace ve více než 30 zemích světa.

V Dukovanech slouží v nepřetržitém režimu 64 profesionálních hasičů ve čtyřech směnách. Pomoc poskytují v případě potřeby v okolních obcích v regionu elektrárny na území kraje Jihomoravského a Kraje Vysočina. V letošním roce zasahovali společně s jednotkami krajů u 20 požárů a dopravních nehod v okolí a provedli 143 technických pomocí v areálu elektrárny.

Deník s vámi - Setkání s hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem.
Hraje se tady podivná hra, tvrdí hejtman Běhounek