Firma má okruh zákazníků od Jihlavska až po zmíněné Znojemsko.

V Agroosu Jaroměřice už sklízejí hrách a dnes tu začínají pravé žně. První kombajny vjedou do lánů s ozimým ječmenem. „Myslím, že úroda bude letos průměrná,“ sdělil jednatel jaroměřické společnosti Jiří Dufek. I co se týče lidových pranostik, termín odpovídá. Ty tvrdí, že svatá Markéta hodila srp do žita. Markéty je právě ve středu.

V Jaroměřicích obhospodařují 1 750 hektarů zemědělské půdy, většinu polností mají v katastru obce Zvěrkovice a v blízkém okolí. Zajímavostí je, že lze na rozlehlých pozemcích spatřit množitelské porosty obilovin, luskovin, olejnin, trav, z méně známých například fialově kvetoucí svazenku.

Rovněž Vesce a Dešov patří mezi zemědělské podniky, které sklízejí na Třebíčsku mezi prvními.

„Myslím, že koncem týdne vjedeme do ozimého ječmene. Trávu na semeno už máme sklizenou. Ještě na polích pěstujeme jarní ječmen, řepku, pšenici. Termín je letos obvyklý, žně začnou v průměrnou dobu,“ sdělil agronom dešovského družstva František Zvěřina.

Úroda? Nebude to žádná bomba

ZD Dešov má oseto šest set hektarů. Jak vidí Zvěřina letošní výnosy? „V posledních letech zásadně netipuji nějaká přesná čísla. Myslím ale, že to nebude žádná bomba. Důležitou roli letos sehrál fakt, že v první polovině roku byl každý měsíc srážkově podprůměrný.“

Ve Vescích u Moravských Budějovic mapovali důkladně situaci v lánech obilí počátkem tohoto týdne. „Je to na dobré cestě, myslím, že příští týden začneme se žněmi. Do té doby ještě stihneme zajet pro další kombajn do Olešnice u Velkého Meziříčí,“ podotkla jednatelka ZEOS Vesce Milada Kavalcová. Její podnik má obilí na čtyřech stech hektarech polí. „Řepky letos nevyšly, museli jsme je zaorávat,“ upřesnila.