Zástupci oslovených družstev uvedli, že mírná zima plodinám nasetým na podzim neuškodila, někde však nesou následky loňského sucha.

Zemědělci v níže položených částech Třebíčska se bojí toho, aby se sucho neopakovalo. Zemědělské družstvo Hrotovice na Třebíčsku hospodaří na 2 400 hektarech zemědělské půdy, pozemky má v nadmořské výšce kolem 400 metrů. Předseda Bohumír Hutař uvedl, že se do této lokality rozšiřuje oblast sucha ze Znojemska. „Poslední roky je pro nás vláha jednou z nejcennějších komodit, která na pole přijde. Ta většinou rozhodne o výnosech," řekl Hutař. Družstvo volí způsoby obdělávání půdy šetřící spodní vláhu a pěstuje víc kukuřice, která nedostatek vody lépe snáší.

Letos zatím v okolí Hrotovic podle Hutaře sucho není, protože v lednu a únoru dost pršelo. „Ale přijde pár pěkných dnů, a může být zase zle, jako loni," podotkl Hutař.

Družstvo teď už má nasetou slunečnici a hrachy a začíná chystat pole pro kukuřici. Ozimy podle Hutaře v této oblasti přezimovaly bez problémů.

Výrobně-obchodní družstvo Kámen na Pelhřimovsku se připravuje na setí jarního ječmene. S polními pracemi začalo před dvěma týdny. „Je to celé asi tak o týden zpožděné, jsme zvyklí vyjet na pole v první půlce března," uvedl předseda představenstva Josef Houček. Tento týden se družstvo chce pustit i do odstraňování kamenů z polí určených pro brambory.

Obiloviny v loňském roce rostly na 135 951 hektarech polí. Sklizeno bylo 779 159 tun obilí. Řepku pěstovali zemědělci na Vysočině minulý rok na 37 550 hektarech a tradiční brambory na 8 260 hektarech.