Zahrádkářům v pátek dělalo vrásky hlášené víkendové ochlazení. „Začínají již rozkvétat meruňky a broskve, pokud by přišly mrazíky, tak to bude špatné," obával se předseda třebíčských zahrádkářů Blažej Bobek. „Já mám meruňku, letos poprvé bych se z ní měl dočkat úrody, a to se nedá uchránit. I když je mrazuvzdorná, tak říkají, že snese maximálně minus 0.7 °C," dodal šéf zahrádkářů.

Případný mráz dělal vrásky i zemědělcům. „Řepka je k tomu náchylná. Ta začala nyní velice bujně růst. Tam by případný přízemní mrazík měl vliv na poupata. Na druhou stranu řepka má velice silnou regenerační schopnost. Pokud by nešlo o mráz přes tři čtyři stupně, tak by se s tím mohla vyrovnat," řekl agronom Zemědělského družstva v Dešově František Zvěřina.

Katastrofa se přes víkend naštěstí nekonala. „Zatím to přežívá. V Třebíči hlásili na meteorologické stanici u ZŠ Kpt. Jaroše ráno nulu," pochvaloval si v neděli Bobek.

Další společná věc, která chybí zahrádkářům i zemědělcům k naprosté spokojenosti, je voda. „Ve Vladislavi je sucho. Potřebovali bychom vodu," hlásí tamní zahrádkář Jiří Havelka. „Díky dobrému počasí v posledních dnech všechno na zahrádce poposkočilo, ale bylo by potřeba, aby zapršelo," dodal Bobek.

Za trochu více srážek by se nezlobil ani agronom František Zvěřina. „Je pravda, že ozimé ječmeny by nějakou vláhu již potřebovaly. Už se tam deficit začíná mírně projevovat," řekl Zvěřina.

Jinak ale práce na polích probíhá na Třebíčsku podle plánu. „Jařiny jsou již zaseté. Z nich máme malou plochu jarní pšenice, řepky a hrachu. A zasety jsou i erozní pásy kolem kukuřičných polí. Žádný skluz nemáme," informoval Petr Kuba.

Vše podle plánu jde i v Dešově. „Práce, které měly být k dnešnímu datu udělány, jsou hotovy. Je kompletně přihnojeno, jařiny zasety. Nyní sledujeme, jak se bude situace vyvíjet dál," sdělil Zvěřina.

Ani nevyzpytatelné počasí na začátku dubna, kdy dvacetistupňové teploty střídaly sněžení, práce na polích na Třebíčsku nezpomalily.

„Nyní probíhá chemická ochrana rostlin. To znamená řepka a pšenice se nyní řeší. Od příštího týdne začneme set kukuřici silážní a sóju. To je momentální gró naší činnosti. Potom bude krátká pauza a už budou následovat sklizně pícnin. Poté to již přejde do žní a pak už se do listopadu nezastavíme," popsal Kuba.

A optimisticky vypadá i pohled na předpověď počasí. Nejnižší teploty by se měly držet nad nulou a ke konci týdne přijít i přeháňky.