Vyrojila se výdejová okénka, funguje internetový prodej, objevily se webové platformy, do kterých se pivovary hlásí, například Zachraň pivo. „Pomoc od státu prakticky není. Stát sice říká, že nám pomáhá, ale skrytými nařízeními tak vlastně nečiní. Nevíme, jak dlouho to potrvá, jsme ve velké nejistotě,“ shrnul Jakub Tomanec z minipivovaru MadCat Kamenice u Jihlavy. Pod stejnou „hlavičku“ patří i jihlavský Radniční pivovar. S prodejem tu šli za poslední týdny o 95 procent dolů.

Kdy pomůžou otevřené hospody?

Kapacita v Kamenici je 30 tisíc litrů. „A v Radnici 14 tisíc litrů. Máme ji z 80 procent plnou, přičemž nemáme komu prodat. Pokud se situace takzvaně pustí, neznamená to, že pivo najde zákazníky. Chodí se na něj převážně večer a pan Prymula řekl, že tato část trhu se uvolní až jako poslední, protože kdo požívá alkohol, nedodržuje předpisy jako bezpečné rozestupy a podobně,“ poznamenal Tomanec.

Přehled. Osobnosti Vysočiny pod rouškou. Odpovědi v galerii.
Matragi, Boho i youtubeři. Známé tváře Vysočiny pod rouškami. Poznáte je?

„Jsme zaúvěrovaní. Závazky, které k nám odběratelé piva měli, řekli, že zaplatí výhledově. Kvůli tomu jsme na pokraji druhotné platební neschopnosti. Zaregistrovali jsme se do tří webových platforem, například Zachraň pivo docela funguje, přicházejí objednávky,“ popsal situaci. Hlásí se prý i známí, vezmou najednou sto lahví a rozdělí si je. „Dále máme desetilitrové sudy, které si berou zákazníci, co mají dvougenerační dům, v něm je víc chlapů, za dva tři dny sud vypijí,“ dodává.

Sudové pivo rovná se nula

I minipivovar Heřman ve Vladislavi u Třebíče se potýká s problémy. „Odbyt teď není žádný. Sudové pivo prostě nula. Protože hospody jsou zavřené, což jsou naši odběratelé. Pokud by tento stav měl trvat dlouhodobě, jsem přesvědčený, že se menší výrobci piva krachu nevyhnou ve chvíli, kdy mají fixní náklady stovky tisíc korun měsíčně,“ zdůraznil majitel Petr Heřman. K pivovaru patří i pivovarský hostinec. Má – jak jinak – zavřeno.  „Prodáme pár desítek PET lahví. V pátek, když se objevila zpráva, že existuje web Zachraň pivo, přišlo několik mailových objednávek na petky. Ale teprve se uvidí, zda to byl jen závan, nebo se z toho vyvine něco většího. V ležáckých tancích máme asi 15 tisíc litrů piva, obvykle měsíčně vyprodukujeme asi 100 hektolitrů,“ dodal.

Opékání špekáčků. Ilustrační foto.
Prohřešky za pandemie? Skupinové opékání špekáčků i vycházky bez roušek

Velmi podobně mluví i majitel Pivovaru Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku Milan Houška. "Jsme téměř na sto procentech ztráty,“ říká. „Jedná se jen o pár lidí, co si přijdou pro lahvové pivo. Tyto nákupy jsou v řádech jednoho procenta,“ podotkl. Stejně jako ostatní pivovarníci pozorně sleduje praktické kroky vlády.

Ekonom Petr Pelc ze společnosti Cyrrus odhaduje, že některé menší pivovary zmizí. „Pandemie potrvá ještě týdny, možná měsíce. Je pravděpodobné, že řada minipivovarů tlak neustojí. Hlavně ty, které technologii koupily na úvěr nebo si pronajímají nemovitost,“ zhodnotil.

Kolik piv teď nabízejí malé pivovary na Vysočině

Harrach Velké Meziříčí – 39 996 piv

Revolta Žďár nad Sázavu – 10 836 piv

Horácký pivovar Jihlava – 24 756 piv

Biskupický Gajdoš – 11 994 piv

Heřman Vladislav – 27 697 piv

MadCat Kamenice u Jihlavy – 78 710 piv

Panský pivovar Telč – 22 472 piv

Pivovar Dalešice – 41 370 piv

Pivovar Urban Třebíč – 36 000 piv

Hospodský pivovar U sudu Jihlava – 5832 piv

Pivovar Kamenice nad Lipou – 300 000 piv

Zdroj: web Zachraň pivo