„Za jedno kilo vykoupených jablek platíme dvě koruny. To je poměrně vysoká cena,“ řekl Jaromír Čermák z Kojetic, který jablka vykupuje pro brněnskou firmu.

„Oproti loňsku je letošní sezona o trošku lepší. Zahrádkářům se urodilo hodně jablek a i podél silnic je jich daleko víc,“ dodal.

Ovoce po výkupu čeká většinou dlouhá cesta. „Naše firma vyváží ovoce nejčastěji za hranice. Nedá se říct konkrétní země. Samozřejmě, že vozíme ovoce i po republice, převažuje ale spolupráce se zahraničím,“ popsal vývoz ovoce ředitel firmy Ovo Imont Ivo Tyc.

Vydělat na sběru ovoce mohou nejen zahrádkáři. Stále častěji sbírají lidé u stromových alejí podél cest. Zde se dá nasbírat velké množství ovoce. K výkupu jsou navíc dobrá padaná i rostlá jablka.

„Ke sběru podél silnic je potřeba naše povolení. Podle druhu ovoce zaplatí zájemce poplatek a může pracovat. Pokud natrefíme na lidi bez povolení, většinou to řešíme domluvou. Někdy je ale nutné přivolat policisty,“ upozornil vedoucí cestmistrovství třebíčských silničářů František Šeda.

Kromě jablek vykupují firmy i jiné druhy ovoce a lesních plodů. „Na našich výkupnách přijímáme jen šípky a jablka. Jablek je samozřejmě více, ale za šípky si zákazník odnese více peněz,“ vysvětlil Ivo Tyc.

Podzim je také sezonou moštu, proto vozí zahrádkáři svoji ovocnou úrodu i do moštáren. Zde se zpracovávají hlavně jablka a hrušky. „Pro letošní rok jsme už výrobu zahájili, není na co čekat,“ upřesnil Čermák.

Ovoce určené k výrobě oblíbené šťávy by mělo splňovat přísnější kritéria než při výkupu. Mělo by být předem pečlivě omyté a zbavené veškerých nečistot. Zájemce o mošt by se měj vyvarovat i nahnilého ovoce, které není k výrobě moštu dobré.

„Výtěžnost ovoce při výrobě je padesát až pětasedmdesát procent. To znamená, že pokud chce zákazník deset litrů moštu, měl by dovést asi osmnáct kilo ovoce,“ popsal Čermák.

Za kolik

Ceny vykupovaného ovoce se lmohou lišit podle firmy, která jej vykupuje. Rozdílné jsou i ceny za jednotlivé druhy ovoce. Na Třebíčsku se ale vykupují pouze některé druhy a aktuální jsou tyto ceny:

Jablka – 2 koruny za 1 kilo
Šípky – 10 korun za jedno kilo
Moštování – 3 koruny za 1 kilo

KATEŘINA DLABAČOVÁ