Vedení školy proto na čtvrtečním zasedání třebíčského zastupitelstva žádalo město o pomoc. Zastupitelé ji po delší diskusi deklarovali. Pomoc od města nicméně nespočívá ve finanční podpoře, ale pouze v oné deklaraci jakési budoucí pomoci. „V tuto chvíli je velmi důležitá politická deklarace od města, že o školu nechce přijít. Město se jako jeden ze zakladatelů Západomoravské vysoké školy musí znovu přihlásit k myšlence, že chce mít v Třebíči vysokou školu," řekl starosta města Pavel Janata.

Škole v letošním akademickém roce končí akreditace oboru Veřejnoprávní studia. Zbudou jí dva obory. To znamená méně studentů, a tedy i méně peněz ze školného. Omezené je i získávání financí z grantů, to kvůli novému programovacímu období EU. Loni ZMVŠ sice od města obdržela dva miliony korun na provoz, oproti plánu ale téměř jeden a čtvrt milionu musela použít na vrácení peněz z projektu Nové formy výuky ve školách Kraje Vysočina, přičemž kraj škole ještě část odvodů prominul.

ZMVŠ také vyčerpala limit pro veřejnou podporu, další takové prostředky bude moct přijmout až v září roku 2016. Zastupitele města proto zajímalo, zda je bez nich škola rok a půl schopná přežít. „V tuto chvíli to nedokážu přesně říci, ale samozřejmě děláme všechno pro to, aby to tak bylo. Pokud ale bude vůle ze strany města škole pomoci, bude situace daleko jednodušší. Mít před sebou vidinu poskytnutých prostředků, věřím, že to zvládneme," podotkla ředitelka ZMVŠ Markéta Šafránková Křivanová.

Zastupitelé se napříč stranami shodli, že škola podporu města potřebuje. „Když jsme jednou dosáhli toho, že se tu vysoká škola objevila, musíme udělat maximum pro to, aby tu zůstala. Ale musíme znát podrobnosti," konstatovala opoziční zastupitelka Julie Dolejší.

Kromě města řeší situaci i další dva zakladatelé školy, Okresní hospodářská komora a společnost Vivat Academia. Zvažuje se možnost o zažádání akreditace na nový obor. „Byl by zaměřený spíše technicky, vycházel by z potřeb zdejších firem a našeho regionu tak, aby absolventi takového oboru nacházeli v našem okrese uplatnění," uvedl Janata. Zvýšit počet studentů a tím pádem i příjmy ze školného chce škola dosáhnout akreditací na kombinovanou formu studia.

Čtvrteční usnesení zastupitelstva neznamená, že v momentě, kdy bude škola schopná podporu přijmout, město peníze automaticky pošle. „Město deklaruje svoji připravenost podpořit školu. Připravenost se v konkrétní podporu přetaví jedině na základě dalšího usnesení zastupitelstva, které bude obsahovat konkrétní částku," vysvětlil Janata.

Škola stěhování do BOPA stále plánuje

ZMVŠ se nyní nachází v budově na Průmyslové ulici. Původně se škola měla stěhovat do prostor bývalé borovinské továrny. „Do areálu BOPO se škola nestěhovala z toho důvodu, že budova v Borovině ještě nebyla připravená. Z čistě ekonomických důvodů jsme řešili, aby se škola přestěhovala co nejrychleji," uvedla ředitelka s tím, že pokud počet žáků stoupne, škola je připravená se do Boroviny přesunout. „Škola má stále zájem přestěhovat se do BOPA, kde jsou prostory daleko větší. Současný stav je přechodný," dodala.

Co se počtu studentů týče, panuje ve škole optimismus. „Je velmi těžké odhadovat, kolik studentů se přihlásí a ke studiu skutečně nastoupí. Nicméně vize je podstatně povzbudivější než loni touhle dobou. V současné době evidujeme 14 přihlášek ke studiu, loni jsme neměli žádnou a studenti se hlásili až v létě," zmínil rektor Marek Matějek. Nyní má ZMVŠ 82 studentů.

Problémy byly dřív, hlavně s akreditací

Doslova nad propastí stála třebíčská Západomoravská vysoká škola před dvěma lety. Akreditační komisi se nelíbila úroveň pedagogů, absolventů školy a navíc neschválila hned tři obory.

ZMVŠ nakonec získala akreditaci na tříletý bakalářský program Udržitelný rozvoj regionu a krajiny a od podzimu 2013 jej začala vyučovat. O rok později získala škola akreditaci na obor Kulturně historická studia.

Západomoravská škola se momentálně nachází v budově na Průmyslové ulici.