Obilí i řepka už ale dozrávají a v příštích dnech by sklizeň měla postupovat rychleji, pokud nebude moc pršet, uvedl ke sklizni ředitel třebíčské agrární komory Karel Coufal.


Obiloviny se letos v kraji pěstují na 147 870 hektarech polí. První výsledky sklizně u zemědělců však nevyvolávají velké nadšení. „Není to nic extra. Ale daleko horší než ozimy jsou jařiny, ty dostaly kvůli výkyvům počasí velkou ránu, tam se odhaduje jen něco přes tři tuny z hektaru,“ zhodnotil Coufal. Dodal, že v jednotlivých částech Vysočiny se výnosy mohou lišit kvůli velké členitosti pozemků v tomto kraji.


Rolnická společnost Lesonice na Třebíčsku zahájí žně teprve v tomto týdnu. Obilí pěstuje na 1 200 hektarech, ale letos nemá žádný ozimý ječmen. Řepka zabírá 600 hektarů polí.


Tlačí je už čas


„Zatím to nebylo zralé. Teď začneme řepkou a tlačí nás už i sklizeň pšenice, protože po pšenici potřebujeme sít řepku,“ přiblížil ředitel společnosti Martin Diviš. Podle něj to zatím vypadá tak, že úroda bude spíš o něco slabší než jindy.


Na Vysočině se nejvíc pěstuje ozimá pšenice. Letos zabírá 66 457 hektarů, což představuje zhruba 45 procent všech obilných polí. Druhou nejrozšířenější obilovinou je jarní ječmen (42 736 hektarů). Řepkových polí je na Vysočině 39 700 hektarů, v meziročním porovnání jich přibylo skoro o čtyři procenta.